Teknoloji

Zemin sıvılaşması nedir? Zemin sıvılaşması neden olur?

Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremlerin ardından zemin sıvılaşması bir kez daha gündeme geldi. Zemin sıvılaşması nedir? Zemin sıvılaşması neden olur?

Zemin sıvılaşması nedir? Zemin sıvılaşması neden olur?
22-02-2023 18:03

Türkiye'de ÖZETİ| zemin sıvılaşmasının örneği, 1999'daki depremde Gölcük'te yaşanmıştı. İstanbul'da 'zemin sıvılaşması' uyarısı yapan uzmanlar dolgu alanlarının riskli olduğunu ve doğanın dolgu alanlarını geri alacağını belirtiyor.

ZEMİN SIVILAŞMASI NEDİR?

Sıvılaşma, zeminin sarsıntı sırasında taşıma gücünü kaybetmesidir. Eğer zemin 'alüvyon' denilen henüz suyunu kaybetmemiş, diyajenez sürecini (taşlaşma-taş haline geçme) tamamlamamış ise, yer altı suyu seviyesi 0-10 metre arasındaysa ve kum-silt boyutundaki malzemeden oluşuyorsa o bölgede sıvılaşma tehlikesi var demektir. Normalde bu tür zeminler üzeri imara açılmadan önce jeolojik-jeoteknik etütlerle belirlenir.

ZEMİN SIVILAŞMASI NEDEN OLUR?

Zemin sıvılaşması, kohezyonsuz, doymuş veya kısmen doymuş bir toprak, deprem sırasındaki sallanma veya gerilme durumundaki diğer ani değişiklikler gibi uygulanan bir gerilmeye tepki olarak mukavemetini ve sertliğini önemli ölçüde kaybettiğinde meydana gelir. Zemin sıvılaşmasıaşması, zeminin efektif gerilmesi ( kayma mukavemeti ) sıfıra düştüğünde meydana gelir. Toprak, deprem sırasındaki sallanma veya gerilme durumundaki diğer ani değişiklikler gibi uygulanan bir gerilmeye tepki olarak mukavemetini ve sertliğini önemli ölçüde kaybettiğinde meydana gelir. Böylelikle normalde katı olan malzeme sıvı gibi davranır.



Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER