Zeka ÖZETİ| hep bireyin kendisi ile ilgili olarak algılanmıştır. Zeka ve başarı arasındaki ilişki ise bireyin kendi çabasına bağlanmıştır. Özellikle 10.000 saat kuralından sonra en yaygın inanış "ne kadar çok çalışırsan o kadar başarılı olursun" anlayışına dönüşmüştür. Peki ya öyle değilse?
Psikolog Alison Miller ve diğer birçok araştırmacının, üniversite öğrencileri üzerinde yaptıkları çalışmalardaki bulguları, yaygın inanışın zekanın çaba, sabır ve çok çalışmayla geliştirilebileceği olmuştu. Daha sonra yapılan araştırmalarda ise bu faktörler kişide olsa dahi bazı kişilerin başarılı olamayabileceğiydi. Etkileyen faktörlerden bazıları aile tutumları, kardeş sayısı, ailenin sosyo-ekonomik durumuydu.
Zeki olup çalışmadıkları söylenen çocukların zekasını kim ölçüyor?
Bilim dünyası uzun yıllar zekanın tam olarak ne olduğu üzerinde çalışmalar yaptı. Analitik zeka, duygusal zeka, çoklu zeka kuramları gibi sayısız kuram ortaya atıldı ve zeka nesnel bir şekilde ölçülmeye çalışıldı. Günümüzde ise çocuklar için yalnızca uzmanlar tarafından uygulanabilen geçerlik ve güvenirlik çalışmaları yapılmış olan WISC-R zeka testi gibi testler kullanılıyor. Aynı testin yetişkinler için olan versiyonu ise Wechsler Zeka testidir.
Geçerlik ve güvenirlik çalışması yapılmış olan birçok test bulunmakla birlikte piyasada genelde kısa ve birkaç sorudan oluşan, üzerinde hiçbir araştırma yapılmamış, neyi ne kadar ölçtüğü belli olmayan testler çok fazla. Zeka testi yaptırılırken buna özellikle dikkat edilmelidir.
www.idrak34.com
Editor : Şerif SENCER