Teknoloji

Yurt Dışındaki İnsanlar Neden Benzinini Kendi Dolduruyor?

Bazı ülkelerde benzin alınması için pompacılar yardımcı olurken bazı ülkelerde alacak kişi benzinini kendisi doldurur. Bu farklılığın tek bir nedeni olmamakla birlikte doğrusu ve yanlışı da yoktur.

Yurt Dışındaki İnsanlar Neden Benzinini Kendi Dolduruyor?
24-07-2024 19:43

Yurt ÖZETİ| dışında özellikle de Amerika’nın neredeyse tamamında sürücüler benzini self servis denilen yöntemle yani depolarını kendileri doldurarak alırken, bizde bu işlemin hala pompacı yardımıyla yapılması çok büyük oranda yaygınlığını korumaktadır.

Yurt dışında ilk defa benzin almanız gerektiğinde büyük bir şaşkınlık ve panik yaşamanıza neden olacak bu farklılığın tarihsel, ekonomik ve kültürel nedenlerini öğrenmeye hazır mısınız?

Eczaneden benzin almak mı?

Eski benzinlik

Arabanın icadından sonra insanlar yakıtlarını sadece eczanelerden bidonlarla alabiliyorlardı. Sylvanus Bowser firmasının 1800’lerin sonunda yakıt pompasını icat etmesi işleri kökünden değiştirdi. Artık arabaya benzin koymak daha kolay ve hızlı hale geldi. 

Arabaların uygun fiyatla ve seri üretiminin başlamasıyla ve buna bağlı olarak insanların daha rahat araba sahibi olmasıyla birlikte benzin istasyonları da hızla çoğaldı.

Eskiden bütün benzinciler aynıydı!

Kapalı bir benzin istasyonu

1970’lere kadar bizimki gibi pompacılı olarak çalışan istasyonlar o tarihlerde iki kere yaşanan yakıt kıtlığı sonucu artan benzin fiyatları nedeniyle kapanmaya başladı.

Tüketicilerin ucuz benzin ihtiyacı, self servis benzin istasyonlarının doğmasına neden oldu. Fiyat artışını bu sayede biraz da olsa azaltabilmişlerdi. 

Benzinimi kendim doldurursam ne kadar kâr ederim?