Yumuşatıcılar, ÖZETİ| çamaşırların güzel kokmasına ve yumuşacık bir hissiyat oluşturmasına yarayan bir üründür. Yumuşatıcılar bir temizlik maddesi değildir, lekelerin çıkarılması için çalışmaz.
Yumuşatıcılar, kumaşın üzerine elektrik yüklü bir kimyasal tabaka bırakırlar. Bu kimyasal tabaka, kumaşın liflerini kabartarak, kumaşın daha yumuşak olmasını ve dokunduğumuzda bize yumuşak bir hissiyat vermesini sağlar.
Uzmanların yaptığı araştırmalara göre, yumuşatıcılar bu kadar etki gösterirken kumaşlar üzerinde bazı yan etkileri de bulunmaktadır. Yumuşatıcılar, kıyafetlerin direncini azaltabilir ve makine içerisinde kalan kalıntıların ve küflenmelerin büyümesi için ortam hazırlayabilir. Spor kıyafetlerinde kullanılan yumuşatıcı ürünler, kıyafetlerin hareket kabiliyetine arttıran fitilleri azaltır.
Polyester kumaş nedir, özellikleri nelerdir?
Uzmanlara göre yumuşatıcılar, sadece hassas ciltleri tahriş etmekle kalmaz, kumaşların üzerinde bir kalıntı tabakası da bırakabilir. Aynı zamanda havlularda kullanılan yumuşatıcılar bir süre sonra havluların emilim gücünü azaltabilir.
Peki, yumuşatıcı kullanmadan da yumuşak ve güzel kokan çamaşırlara sahip olmak mümkün değil mi? İşte yumuşatıcı yerine kullanmanız gerekenler…
YUMUŞATICI OLMADAN ÇAMAŞIRLARINIZ NASIL GÜZEL KOKAR?
Kıyafetlerin yıkamadan sonra kokmasının en temel sebebi çamaşır makinesi içerisinde ki birikmiş küftür. Ve küf kokusunu yumuşatıcı ile bastırmak bilinen en büyük yanlıştır. Yumuşatıcı ürünler ve çok fazla deterjan kullanımı çamaşır makinesinde birikme yaparak küflerin oluşması için zemin hazırlar.
Bir profesyonele göre: Evinizi hızlı ve verimli bir şekilde nasıl temizlersiniz?
Yumuşatıcı kullanmadan giysilerinizi ve çamaşırlarınızın güzel kokmasını sağlamanın en basit yolu, kokulu bir çamaşır deterjanı kullanmaktır. Bunun için et etkili olanlar sıvı çamaşır deterjanlarıdır. Sıvı çamaşır deterjanlarının çamaşırlar üzerinde bıraktığı koku çoğu zaman toz deterjanlara oranla daha kalıcı ve güçlüdür.
Antrenman sonrası ya da terli kıyafetleriniz için yumuşatıcı kullanıyor olabilirsiniz. Bu durumda ise yapmanız gereken birkaç şey var. Bu tarz kıyafetlerinizi kirli sepetindeki diğer kıyafetler ile aynı yere koymayın ve yıkama sırasında aynı makinede yıkamayın. Yıkarken de en iyi sonucu almak için kıyafetlerinizi tersini çevirip o şekilde yıkayın.
Karbonatla asla temizlememeniz gereken 6 şey
YUMUŞATICI OLMADAN ÇAMAŞIRLARINIZIN ELEKTRİKLENMESİNİ NASIL ÖNLEYEBİLİRSİNİZ?
Çamaşırlarınızdaki elektriklenme sizin için bir sorunsa, yumuşatıcı kullanmak yerine ara sıra kurutma kâğıdı kullanabilirsiniz. Kurutma kâğıtları, yüksek sıcaklıkta erir ve çamaşırlara bulaşır. Bulaşan bu kalıntılar çamaşırların yumuşak bir hissiyat vererek statiğini azaltılmasına yardımcı olur. Kurutma kâğıtları, yumuşatıcıya oranla daha az zararlı olsa da yine de kurutma makinesi içerisinde birikerek zamanla kurutucun nem sansürünün performansını azaltabilir.
Kurutma kâğıdı ya da yumuşatıcı yerine alternatif olarak bir alüminyum folyoyu yuvarlak top haline getirin. Kenarlarının çamaşırlara takılıp zarar vermemesi için sert ve keskin olmamasına dikkat edin. Kurutma makinesine çamaşırlar ile birlikte atın ve çalıştırın. Alüminyum çamaşırlarınızdaki statik birikimin boşaltarak birbirine yapışmasına ve elektriklenmesine engel olacaktır.
3 kolay yöntem: Şapkadan ter lekesi nasıl çıkarılır?
Çamaşırlarınızın kuruması ve statik elektriğinin kaybolması için yapılması gereken en doğru ve sağlıklı yol ise çamaşırlarınızı havayla kurutmaktır.
YUMUŞATICI OLMADAN ÇAMAŞIRLARINIZI NASIL YUMUŞAK HALE GETİREBİLİRSİNİZ?
Çamaşır makinesinden çıkan kıyafetleriniz sert bir şekilde çıkıyorsa bu sorunun en temel sebebi suyun sertliğidir. Sert suyun içerdiği yüksek çözünmüş kalsiyum ve magnezyum çamaşırlara yapışır ve onların sertleşmesine sebep olur. Bu sorunun önüne geçmek için su kaynağına bir su yumuşatma cihazı takılması ile çözülecektir.
Başka bir alternatif olarak ise, kurutma yün toplarını deneyebilirsiniz. Kurutma yün topları, yeniden kullanılabilir, sertliği, topaklanmayı ortadan kaldıran ve kıyafetleri yumuşatan bir seçenektir. Yün toplarının zamanla sertleşmesi ise onların çamaşırlarınızdan topladığını gösterir. Kurutma yün topları aşırı sertleştiğinde değiştirme zamanınız gelmiş demektir.
Editor : Şerif SENCER