Son ÖZETİ| dönemde yapay zekâ geliştiricileri ile büyük platformlar arasında ciddi bir telif tartışması yaşanıyor. Pek çok içerik üreticisi ve internet sitesi, kendi içeriklerinin yapay zekâ eğitiminde kullanıldığını söylerken yapay zekâ geliştiricileri ise sık sık bu iddiaları reddediyor.
YouTube ise kendi yapay zekâ aracını geliştirmek için öncelikle izin alma yoluna gitmeyi tercih etti. Gelen haberlere göre YouTube'un amacı ise büyük müzik yapım ve dağıtım firmaları ile anlaşarak daha çok sanatçının dijital ortamda bir klonunu oluşturmak. Bunun için firmanın Sony Music Entertainment, Universal Music ve Warner Bros'a ciddi meblağlar ödemeyi göze aldığı belirtiliyor.
Tek seferlik ödeme olması bekleniyor
YouTube'un teklifinin detayları bilinmiyor ancak daimi bir telif anlaşmasındansa tek seferlik büyük bir ödeme yapmayı planladığı bekleniyor. Firmanın telifleri için anlaştığı kişilerin müziklerini ise yapay zekâ araçlarını eğitmek için kullanacağı belirtiliyor.
Birkaç gün önce RIAA (Amerika Kayıt Endüstrisi Derneği), iki büyük yapay zekâ müzik üretme aracı geliştiricisi olan Suno ve Udio'ya dava açmış ve bu firmaların yasal izinler olmadan telifli parçaları kullandığını iddia etmişti. RIAA, Sony, Warner ve Universal gibi dev firmaları da temsil ediyor yani bu dava oldukça büyük. Açılan davada her bir telif ihlâli için 150 bin dolar talep edilmişti.
Editor : Şerif SENCER