Teknoloji

YETI'nin Başarı Hikâyesi

Basit bir soğutucudan milyar dolarlık bir marka yaratmak mümkün olabilir mi? YETI markasından bahsediyorsak, bu sorunun cevabı “Evet!” olacak. Haydi gelin, iki kardeşin sıradan bir kamp malzemesini milyar dolarlık bir markaya dönüştürmesinin öyküsünü inceleyelim.

YETI'nin Başarı Hikâyesi
03-10-2024 15:03

YETI ÖZETİ| markasının doğuşu, Teksas'ta avlanarak ve balık tutarak büyüyen Roy ve Ryan Seiders isimli iki kardeşin kullandıkları soğutucuların dayanıklılığından memnun olmamalarıyla başladı.

Böylelikle, 2006 yılında, sıradan bir kamp malzemesi olan soğutucuyu, açık hava meraklıları için yeniden tasarlamaya karar verdiler.

Amaçları neredeyse yok edilemez, günlerce buz tutabilen ve açık hava maceralarına uygun bir soğutucu tasarlamaktı.

YETI

İki kardeşin hayallerindeki soğutucuyu tasarlamak için kolları sıvaması ile YETI markasının ilk adımları atılmış oldu!

Kardeşler, ürünlerini başta sadece küçük balıkçılık ve av mağazalarında satmayı tercih ederek ürünün doğrudan hedef kitlesine hitap eden bir ortamda tanıtılması sağladı.

YETI'nin ilk ürünü olan Tundra, sağlamlığıyla dikkat çekti ve kısa sürede balıkçılık ve avcılık çevrelerinde popüler hâle geldi.

Ayrıca, rehberler ve sporcularla iş birliği yaparak, ürünün profesyoneller tarafından da onaylandığını göstermeleri, markanın güvenilirliğini artırdı

Aslında YETI markalı soğutucular sıradan soğutuculara göre oldukça pahalıydı.

YETI’nin soğutucuları 300 dolardan satışa sunuluyordu ve bu sıradan soğutuculara göre çok ama çok pahalı bir fiyattı.

Ancak bu ürün, sıradan bir soğutucudan çok daha fazlasını sunmayı başarmış ve sıradan bir ürün kategorisini bir çeşit statü sembolüne dönüştürmeyi başarmıştı.

Yani kardeşler doğru ürünü doğru hedef kitleye sunarak fiyat probleminin üstesinden gelmeyi başardılar.

Çünkü YETI, sadece dayanıklı bir soğutucu üretmekle kalmadı, aynı zamanda bir yaşam tarzını simgeleyen marka olmayı da başardı.

YETI’nin büyümesindeki bir diğer önemli faktör de müşterilerine marka ile duygusal bir bağ kurma fırsatı vermesiydi.

YETI

Markanın pazarlama stratejisi, yalnızca teknik özelliklerle değil müşterilerin macera dolu yaşamlarını yansıtan bir hikâye anlatımı üzerine de odaklanıyordu.

YETI’nin reklamlarında ürünlerden çok özgürlük, cesaret ve doğayla iç içe yaşam temaları öne çıkarıldı ve bu sayede tüketicilerin YETI’yi sadece bir ürün değil, bir yaşam tarzı olarak benimsenmesi sağlandı.

Bugün YETI, geniş bir yelpazede ürünler sunan 3 milyar dolarlık bir şirket olarak ticari faaliyetlerine devam ediyor.

Özetle, ürünlerinin her biriyle müşterilerinin macera dolu hayatlarına eşlik eden güvenilir birer yoldaş olmayı başarması, YETI’yi sıradan bir markadan milyar dolarlık bir dev haline getiren en önemli unsur gibi görünüyor.

Kaynak: CBNC, Leaders

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER