Teknoloji

Yeni Formula 1 Araçlarından İlk Görseller Geldi

2026 yılından itibaren Formula 1'de kullanılacak olan araçlar tanıtıldı. Bu araçlar daha küçük ve hafif olacak.

Yeni Formula 1 Araçlarından İlk Görseller Geldi
06-06-2024 19:53

Motorsporlarının ÖZETİ| zirvesi Formula 1'de araçlara ilişkin düzenlemeler sık sık değişiyor. 2026 sezonu da önemli değişikliklerin olacağı bir yıl olarak karşımıza çıkıyor. 2026 yılından itibaren karşımızda olacak otomobillerde büyük herm teknoloji hem tasarım anlamında değişiklikler söz konusu. FIA, yeni dönemde göreceğimiz araçlardan ilk görselleri paylaştı. 

"Nimble car" yani çevik araç adı verilen konsepte göre tasarlanan araçlar, aktif aerodinamik sistemlere sahip olacak ve dünyanın en verimli motorları ile gelecekler. Araçların batarya gücü en az üç katına çıkacak. Bu araçlarda tamamen sürdürülebilir yakıtlar kullanılacak. Ayrıca bu araçlar daha dayanıklı ve güvenli olacak. 

Daha küçük, daha hafif araçlar geliyor

f1 2026 aracı

2026 sezonundan itibaren kullanılacak olan araçların boyları yaklaşık 20 santimetre daha kısa olacak ve araçların genişlikleri de 10 santimetre daralacak. Araç ağırlıkları ise 30 kilo azalacak. Araçların daha küçük boyutlarına ek olarak gelecek Manuel Override Drive ile elektrik motorundan daha fazla güç alarak geçiş yapmak da kolaylaşacak. Özellikle cadde pistlerinin geçiş zorluğu ile dikkat çektiği bu dönemde MOD önemli bir değişiklik gibi gözüküyor. 

f1 araba

FIA, yeni otomobillerin FIA, Formula 1 yönetimi, üreticiler ve takımlar arasındaki iş birliği ile üretildiğini ifade ediyor. Yeni araçlarda kullanılan yakıt tüm içten yanmalı motorlara uyumlu olacak. Araçların güç ünitelerinin ürettiği gücün yarısı elektrikli motordan yarısı içten yanmalı motordan gelecek. 

f1 2026 aracı

2026 yılından itibaren İstanbulPark'ın da yeniden takvime dahil olması gündeme gelmişti. F1'in Türkiye'ye gelmesi durumunda pistlerde bu araçları göreceğiz. 


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER