Gündem

Yazın gelmesiyle birlikte 'alerjik rinit' şikayetleri arttı

Belirli dönemlerde ya da belirli uyaranlara maruz kalındığında tekrarlayan alerjik rinit hakkında uzmanlar dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

Yazın gelmesiyle birlikte 'alerjik rinit' şikayetleri arttı
25-05-2023 07:17

Alerjik ÖZETİ| rinitin, belirli mevsimlerde ortaya çıkan özel alerji kökenli bir burun iltihabı olduğunu ifade eden Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Veli Aydoğdu, besinler, bölgesel faktörler ya da evcil hayvanlara maruz kalma ile hastalığın alevlenebildiğini söyledi.

"BURUN İLTİHABINDAN BAHSEDİYORUZ"

Aydoğdu, "Alerjik rinit, mevsimin başlaması itibariyle çok yoğun şekilde hastalarımızda belirti vermeye başlayan, hastalığın gidişi itibariyle mevsimsel özellikte olabileceği gibi tüm yıla yayılmış biçimleri de bulunan bir hastalıktır. Gerek ülkemizde gerek dünyada bölgesel faktörler ile alevlenen özel alerji kökenli bir burun iltihabından bahsediyoruz. Genel olarak burunda kaşınma, hapşırma, burun tıkanıklığı, geniz akıntısı şeklinde kendini gösterebilen, çok büyük ateş, kırgınlık, halsizliğe yol açmayan, zaman zaman özel yerlere ya da maddelere temasla tetiklenebilen bir hastalıktan bahsediyoruz. Kimi hastalarımız evcil hayvanlarının bu belirtileri arttırdığından yakınıyor, kimisi de zeytin tarlasında çalışmanın. Hiçbir sebep belirtmeyen hastalarımız da oluyor. Bunların her birisi bahsettiğim belirtiler ile bize başvuruyor” diye konuştu.

KORUNMAK İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Bu hastaların muayenelerinde şişmiş burun eti, su gibi olan akıntı ya da geniz akıntısı gibi durunlar tespit ettiklerini belirten Aydoğdu, hastalığın tedavisi için şunları söyledi:

“Tedavide alerji hapı olarak adlandırılan antihistaminik grubu ilaçlarımız ile yine alerjik burun spreylerimizi kombine ederek kullanıyor ve hemen hemen tüm hastalarımızın 4 ile 7 gün içerisinde belirtileri kontrol altına alabiliyoruz. Bir kere teşhisimiz netleştiğinde alerjik hastaların mümkün olduğu kadar yünlü materyallerle temasını azaltmaya çalışıyoruz. Evde halıyı, kılıflarını değiştirmelerini istiyoruz. Değiştirilemeyecek bir pozisyon varsa pamukluların haftada en az 3 defa çok yüksek ısılarda yıkanmasını öneriyoruz. Tabii evcil hayvanlarla ilgili kısıtlamalar, tarla-bahçe işlerine biraz daha ara verilmesi ve diğer bölgesel faktörlerden korunmada hastamızı muhakkak rahatlatıyor”


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER