Teknoloji

Yara İzleri Neden Geçmez?

Birçoğumuzda bulunan yara izleri, çocukluk çağından itibaren bizimle kalır ve hiç geçmez. Yara iyileşse bile izi neden hep bizimledir?

Yara İzleri Neden Geçmez?
27-06-2024 11:08

Vücudun ÖZETİ| doğal bir iyileşme sürecinin parçası olan yara izleri, estetik bir görüntü oluşturmuyor.

Derinin bir travma sonucunda aldığı hasar, açık yaralara neden oluyor. Bu yaraların ise bizimle neden bütünleştiğinin çok basit bir açıklaması var.

Bir yaranın oluşmasıyla başlayan süreç, vücudun kendi kendini nasıl yenilediğine çok güzel bir örnek.

yara izi

Yarada önce kan pıhtısıyla kanama duruyor ve yüzeyi hava ile temas edince sertleşiyor. Yani bizim bildiğimiz tabirle ‘kabuk tutuyor’. Bu dokuların onarılması için kolajen proteini devreye girer.

Başlangıçta iyileşen bölge daha kırmızı ve şişken zamanla bu renk soluklaşır ve şişkinlik kaybolur.

İyileşen yara, diğer bölgelerden farklı görünür.

yara izi

Vücudunuzda hiç yara izi varsa fark etmişsinizdir ne iz geçer ne de derimiz gibi görünür. Derinin en dış tabakası olan epidermisin altında bulunan dermis tabakası, büyük ölçüde kolajen proteininden oluşur.

Ancak yaranın iyileşme sürecinde üretilen kolajen, normal deride bulunan kolajenle farklı bir yapıdadır. Kolajen, ipliksi bir yapıya sahip olmasına rağmen normal derideki kolajen iplikçikleri, genellikle düzensizdir. İyileşen bir yarada oluşan kolajen iplikçikleri de birbirlerine paraleldir. İşte bu yüzden yara izleri de normal bir deri gibi görünmez.

Kaynaklar: BBC, NBC

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER