Teknoloji

Yapay Zeka Karşıtı ‘Eylemler’ Başladı: İşte Paylaşımlar

2022’nin belki de en kitlesel olaylarından birisi tarif ettiğimiz her şeyi “yetenekleri dahilinde” görselleştiren Midjourney ve Dall-E gibi yapay zeka yazılımları oldu. Bu yazılımların verdiği çıktılar -yüzeysel olarak bakıldığında- sanat eserlerini aratmayınca yapay zeka

Yapay Zeka Karşıtı ‘Eylemler’ Başladı: İşte Paylaşımlar
16-12-2022 19:51

Söylediğiniz ÖZETİ| metinlere göre görsel tasarlayan ya da size yazılı olarak son derece insansı yanıtlar veren yapay zekalar yeni değil elbette. Ancak ilk kez bu kadar gelişmiş versiyonları milyonlarca insanın kullanımına açıldı. Hal böyle olunca yapay zekalar bir anda yazılım geliştirme veya görsel tasarım alanlarında en önemli yardımcımız haline geldi.

Peki ya sanat? Yani öncelikli amacı ticaretten ziyade estetik olan, insan aklının-eliyle haberleşmesi sonucunda üretilen görsel eserler? Artık sanatçılara özgü el becerilerinden yoksun olsanız bile bu yapay zekalar sayesinde “eser gibi görünen” çalışmalar yapabiliyorsunuz. 

Yapay zeka ile yapılan çalışmalar gerçek sanat eserleri gibi “özgün” değil, çünkü hepsi milyonlarca gerçek eserinden izler taşıyan son derece gelişmiş birer kopya:

lensa

Lensa tarafından yapılan bir çizimin sol alt köşesine bir imza yer alıyor. Bu imzanın Lensa tarafından analiz edip stilistik açıdan kopyalanan herhangi bir eserden geldiği biliniyor. Benzer durumlara portre odaklı uygulamaların çoğunda rastlanabiliyor.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER