Midjourney ÖZETİ| ve DALL-E 2 gibi yapay zekâ destekli görsel oluşturma araçları, dijital sanat dünyasında da büyük bir tartışmaya yol açtı. Sanatçıların bir kısmı bu görsellerin özgün olmadığını ve sanatı mahvettiğini savunurken bir kısmı ise yapay zekâyı bir yararlı bir araç olarak gördüğünü dillendirdi.
Bu araçlarla oluşturulan görseller için telif hakkına sahip olup olunamayacağı da ayrı bir tartışma konusuydu. Fakat bugün, büyük kalibre bir kurumdan çarpıcı bir karar çıktı. ABD Telif Hakkı Dairesi, Midjourney ile oluşturulan görsellerin telife tabi olmayacağına hükmetti.
"Görseller insan ürünü değil"
Söz konusu hüküm, yakın zamanda Kristina Kashtanova’nın yayınladığı çizgi romanı Zarya of the Dawn için verildi. Kristina, çizgi romanda bulunan tüm görselleri Midjourney aracılığıyla oluşturmuştu. ABD Telif Hakkı Dairesi, Kristina’nın yazdığı metinlerin ve roman düzeninin telif hakkına tabi olduğunu bildirse de görseller için aynı şeyi söylemedi.
Kurum, görseller için “insan ürünü değil” ifadelerini kullandı. Çizgi romanın yazarı Kristina ise sosyal medyadan yaptığı paylaşımda yapay zekâ ile üretilen görsellerin de yaratıcılık içerdiğini ifade etti. Kristina’nın açıklamasındaki o kısım şu şekildeydi:
()
“Üretimsel Yapay Zeka modelinin çıktısının sanatçının yaratıcı girdisine bağlı olduğunu ve rastgele olmadığını anlamak son derece önemli.”
Peki siz bu konuda hangi tarafta yer alıyorsunuz?
Editor : Şerif SENCER