Böbreklerimizin ÖZETİ| temel amacı, vücudun su dengesini korumak, kandaki toksinleri ve zararlı maddeleri vücuttan atmaktır. Bu organın işlevini yitirmeye başlaması, kandaki atıkları yeterince filtrelemediği zaman ortaya çıkar.
Böbrek yetmezliği çeken hastaların diyaliz makinesine bağlı olmaları veya donör nakli gerçekleştirmeleri gerekiyor. Sadece Türkiye'de en az 60 bin böbrek hastası olduğunu düşündüğümüzde böbrek nakli ile ilgili yaşanan son gelişmeler baya sevindirici. Bilim insanlarının yaptığı son çalışmalar gösteriyor ki, diyaliz makineleri ve organ nakilleri bir süre sonra yerini yapay böbreklere bırakabilir.
Bilim insanlarının yapay böbreklerle ilgili yaptığı bu deney, önce domuzlar üzerinde gerçekleştirildi.
Bu deney için Kaliforniya Üniversitesi UCSF (University of San Francisco) liderliğindeki bir ekip, denek olarak domuzları seçtiler. Laboratuvar ortamında kültürlenen insan böbrek hücrelerini kullandılar ve böbreğin bazı temel fonksiyonlarını taklit eden bir biyoreaktör cihaz geliştirdiler.
Domuzlar üzerinde bu deneyi uygulayan bilim insanları, bir hafta boyunca hiçbir yan etki gözlemlemediler. Gözlem süresince herhangi bir sorun ile karşılaşmadıklarını belirten ekip, cihazlarının çeşitli böbrek hücresi türlerini uyarlayabileceklerini ve kandaki atıkları başka bir cihaz ile eşzamanlı bir şekilde temizleyebileceklerini umuyorlar.
Editor : Şerif SENCER