Teknoloji

Yağmur, "Tek Bir Devasa Damla" Halinde Düşseydi Ne Olurdu? - Webtekno

Bazı insanlar yağmurlu havaları çok sever. Belki bu içeriği okuyanlarınız arasında ''güneşli havadansa yağmurlu havalarda dışarı çıkmayı severim'' diyenler bile olacaktır. Peki yağmur, hiç beklemediğiniz bir şekilde yağsaydı yine de aynı şeyi düşünür müydünüz?

Yağmur,
30-05-2023 19:23

Mesela ÖZETİ| 20 m²'lik bir alana, 2.5 cm'lik yağmur damlaları düştü diyelim; bu, 150 litrelik 3.5 milyon adet küveti doldurabilirdi. Yani bu durum, 3.5 milyon insanın şofbeni açmadan duş almasına yetecek kadar birikmiş su demek. Ancak normal yağmur damlalarından bahsediyorsak, bu damlaların 5 mm olduklarını varsayarız. Ki bu orandaki damlalar da saatte 36 km hızla hareket ederek yeryüzüne ulaşırlar. Tabii daha küçük damlaların düşüş hızı daha düşük olur, hava koşulları da bu oranı değiştiren bir faktördür.

Peki bu zamana kadar hiç bundan daha büyük yağmur damlaları görülmedi mi? Tabii ki de görüldü. 1995'te Brezilya'da ve 1999 yılında Marshall Adaları'nda gerçekleşen yağmurlardaki damlaların her biri 0.85 cm boyutlarındaydı. İşte biz de şimdi size ''olsaydı ne olurdu?'' diyebileceğiniz çok anormal bir durumdan söz edeceğiz: Yağmur damlaları kocaman tek bir damlaya dönüşüp o şekilde üzerimize yağsaydı başımıza neler gelirdi?

Bu dev damla, tahmini olarak yüz milyonlarca kiloluk ağırlıkta ve 1,6 km genişliğinde olurdu. Gökyüzünden aşağıya doğru yavaş yavaş inmeye hazırlanırken, büyük ihtimalle herkes korkudan bulduğu en güvenli yere saklanmak isterdi.

yağmur su kütlesi

Varsayımsal hikayemizde insanlar saklanadururken, bu dev yağmur damlası, saatte 322 km hızla yere düşüyor. Yere düşerken de dış yüzeyi sprey gibi bir forma dönüşüyor. Sonra damla, hava ile birleşip köpük haline geliyor.

Yapmur neden yağar

Bu damla eğer yeryüzünden uzak olsaydı rüzgar tarafından milyonlarca damlaya ayrılırdı. Fakat ortalığı talan etmek için yüzeye yakın bir şekilde yağmayı bekleyen dev damlayı göz önüne aldığımızda, rüzgarın maalesef ki parçalara ayırma yetkisi kalmıyor artık.

Dev damlayı gökyüzünde gördüyseniz zaten muhtelemen 10 saniye sonra yere çarpabilir. Suyun çarpma anındaki hızı ise saatte 724 km... Gördüğünüz gibi bu, normal yağmur yağış hızından neredeyse 20 kat daha fazla.

İlk olarak dev damla yüzeye 'dann' diye düşmeden önce yerdeki çimler alev almaya başlar...

Dolu yağmuru

Bunun sebebi havanın, damlanın altından çekilme hızının, damlanın yere düşme hızından daha küçük olmasıdır. Ayrıca sıkıştırma kuvvetinin havayı aşırı derecede ısıtması buna neden olur. Ancak endişelenecek bir şey yok çünkü zaten göklerden süzülen bu dev damla, alev alan çimleri bir anda söndürür.

Bir de su kütlesinin düştüğü toprak, bir anda aksiyon filmlerinde izlediğiniz o patlama sahneleri gibi patlayarak havaya uçardı o kadar. Fakat yine de yer altındaki ana kaya zarar görmezdi ve suyun yayılarak her şeye çarpmasına neden olurdu.

Suyun bu yayılımını bir sel gibi düşünebilirsiniz ancak bu zamana kadar gördüğünüz veya haberlerde izlediğiniz seller, bu bahsettiğimizin yanında hiç kalırdı. 

Birleşik Krallık'ta yaşanan sellerden bir görüntü - 2007 .via-text { background-color: rgb(0,0,0); /* Fallback color */ background-color: rgba(0,0,0, 0.4); /* Black w/opacity/see-through */ color: white; font-weight: 300; font-size: 0.75em; position: absolute; bottom: 0%; right: 0; z-index: 2; padding: 5px !important; text-align: left; }

Mesela Birleşik Krallık'ta her yıl toplamda 291 metreküp alanı kaplayacak şekilde yağmurlar yağıyor. Ki Birleşik Krallık'ın bu yağmur sularını kanalize edebileceği, göl ve rezervuarların hacminden neredeyse 4 kat daha fazla bir oran bu.

Sel

İşte bu nedenle orada hep sel gibi problemler yaşanabiliyor. Misal bir de bu bahsettiğimiz devasa yağmur damlasıyla karşılaşsalardı herhalde ülke talan olurdu. 

Biz tekrardan konumuza dönecek olursak, bu devasa suların yarattığı sel km'lerce alana yayılıp tüm yerleşim yerlerini yıkıp geçerken, bir yandan toprağı da beraberinde sürükleyebilir. Bu da ana karadan geriye kalan tek şeyin, çamur banyosu yapabileceğiniz alanlar olmasına yol açar.

Ha bir de bu sel durmaksızın devam ederek saatte 32 km boyunca hangi şehre, hangi ülkeye gidebiliyorsa hepsini yok ederdi.