Gündem

WSJ: 'Çin'in yeni diplomasi modeli İran-Suudi Arabistan anlaşması ile kazandı'

Wall Street Journal (WSJ) gazetesinde yayınlanan bir makalede, İran ile Suudi Arabistan'ın 7 yıl sonra ilişkileri yeniden tesis etmesinin Çin'in yeni diplomasi modelinin başarılı olduğunu, ancak ABD için de potansiyel faydalar taşıdığı belirtildi.

WSJ: 'Çin'in yeni diplomasi modeli İran-Suudi Arabistan anlaşması ile kazandı'
11-03-2023 15:07

Wall ÖZETİ| Street Journal (WSJ) gazetesinde James T. Areddy ve  Charles Hutzler, "Çin'in yeni diplomasi modeli İran-Suudi Arabistan anlaşması ile kazandı" başlıklı bir makale kaleme aldılar.

Makalede, Çin arabulucuğunda İran ile Suudi Arabistan'ın 7 yıl aradan sonra diplomatik ilişkileri yeniden başlatması ve büyükelçiliklerin karşılıklı olarak açılması konusunda anlaştıklarına dikkat çekildi.

"Ortadoğu'daki bu atılımın, Pekin'in dış ihtilaflarda nüfuzunu kullanmaya istekli olduğunun somut bir kanıtı" olduğu vurgulanan makalede, "Çin, dünyanın 1 numaralı enerji ithalatçısı konumunda geldikçe petrol zengini Ortadoğu ile kurduğu ilişkileri arttırdı, fakat bölgedeki rolü artık yıllar öncesine göre çok farklı" ifadelerine yer verildi.

"ÇİN, ORTA DOĞU'NUN EN BÜYÜK TİCARET ORTAĞI HALİNE GELDİ"

Makaleye göre, ABD, bölge çapında tartışmasız askeri güç, yardım sağlayıcı ve siyasi nüfuz olmaya devam ederken, Çin, yatırım ve altyapı inşasında hızla genişleyen rolüyle Orta Doğu'nun en büyük ticaret ortağı haline geldi.

"Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in, ABD'den bazı konularda ayrışan ve diğer ülkeler için jeopolitikte bir alternatif sunan bir dünya gücü olarak Çin'e yeni bir rol çizmeye çalıştığı" belirtilen makalede, "Şi'nin İran'a ve Suudi Arabistan'a olan sıcaklığı, diğer bir enerji tedarikçisi olan Rusya ile devam eden ilişkisi gibi, ABD'nin gücünü baltalamak niyetindeymiş gibi görünmesini sağladığı" yazıldı.

"ABD'YE POTANSİYEL FAYDALAR TAŞIYOR"

Makalede, "Suudi Arabistan-İran anlaşması tamamı Çin'in avantajına olmamakla birlikte ABD için potansiyel faydalar taşıyor. Daha istikrarlı bir Orta Doğu, Yemen gibi yerlerdeki bölgesel çatışmaları hafifletmeye yardımcı olabilir ve Washington'ın, Pekin'i ve bölgedeki Tayvan, Filipinler ve diğerlerine karşı kaslarını esnetmesini caydırmak için daha fazla askeri ateş gücünü Asya ve Pasifik'e yönlendirmesine izin verebilir" ifadeleri yer aldı.

Makalede, "Çin'in, İran-Suudi Arabistan anlaşmasındaki zaferinin gerçek sınavının, iki Orta Doğu hasmı arasındaki bağların müteakip kopuşları olabileceği" belirtildi.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER