Teknoloji

Windows XP duvar kağıdının asıl sahibi belli oldu!

Microsoft'un ünlü Windows XP duvar kağıdı sahibi ortaya çıktı. Ama hakkını arayamıyor çünkü kendisi de başka bir yerden almış.

Windows XP duvar kağıdının asıl sahibi belli oldu!
04-07-2024 22:28

Microsoft, ÖZETİ| zamanında kendi fikri mülkiyetini koruma konusunda oldukça titizdi. Ama bu titiz teknoloji devinin, meşhur bir eseri kullanırken pek de dikkat etmediği ortaya çıktı. Hikaye tam olarak şöyle: Windows XP için kullanılan o popüler duvar kağıtlarından biri aslında ödünç alınmış, ama sahibinin haberi olmadan. İşin ilginç yanı ise, duvar kağıdının sahibi de aslında başka bir yerden izinsiz almış. İşte detaylar…

Microsoft Windows XP duvar kağıdı izinsiz kullanılmış

Twitter'da Windows Aesthetics hesabının açıkladığı üzere, Microsoft'un 2005'teki Windows XP Media Center Edition ve XP için sunduğu “Royale” temasındaki bir duvar kağıdı DeviantArt'tan alınmış. Bu duvar kağıdı DeviantArt kullanıcısı “Judge” tarafından 2003 yılında “Grassy” adıyla paylaşılmış.

Ama tabi ki, hikaye burada bitmiyor. Judge, bu görüntüyü aslında “Americanpsycho” adlı başka bir kullanıcının 2002 yılında “Where Are You Going” başlıklı çalışmasından esinlenerek oluşturmuş. Yani, iki katmanlı bir “izinsiz kullanma” durumu var burada. Microsoft'un Windows XP duvar kağıdını izinsiz alan kişi de bir başkasından izinsiz almış. Bu yüzden de hiçbir hak iddia edemiyor.

MacBook'a Windows XP yüklediler! Nasıl görünüyor?

MacBook'a Windows XP yüklediler! Nasıl görünüyor?

2011 model MacBook bilgisayara Windows XP Tablet PC Edition yüklediler. Dokunmatik ekran girişini bile destekliyor.

Microsoft Yeni Zelanda ofisi, bu resmi DeviantArt'tan alıp “Royale” temasına eklemiş. Orijinal duvar kağıdı içerisinde görülen manzaranın nerede olduğu hala bilinmiyor. Belki bir yerlerde, belki de hayal ürünü. Görüntü üzerinde çeşitli düzenlemeler yapılmış, yansımalar ve çiftlemeler eklenmiş. Orijinal fotoğrafın kaynağı bile bir muamma haline gelmiş.

Judge, DeviantArt üzerinde kısa bir tartışmada, Microsoft'a ulaşmaya çalıştığını ama hiçbir yanıt alamadığını belirtmiş. Tabi ki bunu hazmetmesi de kolay olmamıştır. Siz ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi aşağıdaki yorumlar kısmına yazabilirsiniz.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER