Microsoft, ÖZETİ| Windows 11'in piyasaya sürülmesinin ardından hataları gidermek için çok sayıda güncelleme, yama ve güncelleme dağıttı. Ne yazık ki işletim sistemi hala hatalara açık ve Windows sistem dosyalarının bozulması gibi sorunlar sandığınızdan çok daha yaygın. Bu nedenle, bilgisayarınıza gerekli bakımı yaptıktan sonra bile yavaşlama, donma ve çökme gibi kararlılık sorunlarıyla karşılaşmanız hâlâ mümkün olabiliyor. Windows 11 onarma nasıl yapılır?
Microsoft, işletim sistemi hatalarını tanılamanıza ve kaldırmanıza yardımcı olacak birçok bakım aracı sunsa da, sorun giderme konusunda yeniyseniz bilgisayarınızı onarmakta yine sorunlar yaşamanız mümkün. Bu nedenle, Windows 11 sisteminizi rahatsız eden sorunları çözmenize yardımcı olmak için bu makalede bir dizi düzeltme derledik.
Windows 11 onarma nasıl yapılır?İşletim sistemi dosyalarını onarmaya çalışmak riskli bir işlem olduğundan, önemli belgelerinizi ve klasörlerinizi yedeklemek iyi bir seçenek. Bunu yapmanın en basit yolu, Dropbox, Google Drive veya Microsoft OneDrive gibi bir bulut platformuna yüklemek. Ancak onarım işlemi sırasında yanlışlıkla Windows dosyalarınıza zarar verirseniz, tüm belgelerinizi ve bilgisayar ayarlarınızı kurtarmak için kullanabileceğiniz bir geri yükleme noktası oluşturmanızı öneririm. Windows 11'de manuel geri yükleme noktası oluşturmak için şu adımları takip edebilirsiniz:
Windows Arama Çubuğuna ” Geri Yükleme Noktası ” yazın .Sistem Özellikleri açılır penceresini açmak için Geri yükleme noktası önerisi oluştur öğesine tıklayın .Geri yükleme noktalarını depolamak istediğiniz sürücüyü seçin ve Yapılandır düğmesine tıklayın.Sistem korumasını aç onay kutusunu işaretleyin ve kurtarma olanakları için ayırmak istediğiniz disk alanı miktarını seçin.Uygula'ya basın ve Sistem Özellikleri penceresine geri dönmek için Tamam'a basın.Sistem Koruması penceresini açmak için Oluştur'a tıklayın.Oluştur düğmesine basmadan önce geri yükleme noktasına bir ad verin.Windows, kaydetme noktası oluşturmayı tamamladığında sizi bilgilendirecektir. Kapat'a tıklayın ve Tamam'ı seçin.Windows sorun gidericilerini kullanarak Windows 11 nasıl onarılır?
Windows sorun gidericilerini çalıştırmak, Windows 11'deki küçük sorunları çözmeye yönelik bir ön düzeltmedir. Bazı durumlarda sorun giderici, Komut İstemi veya Denetim Masası ayarlarıyla uğraşmanıza gerek kalmadan sorunları kendi başına çözebilir ve çözebilir.
Başlat menüsüne sağ tıklayın ve Ayarlar'ı seçin.Sistem sekmesi altındaki Sorun Giderme alt menüsünü seçin.Seçenekler altında Diğer sorun gidericiler'e tıklayın ve sorun çözülene veya sayfanın sonuna ulaşana kadar tüm sorun gidericileri tek tek çalıştırın.Windows güncellemelerini kullanarak Windows 11 nasıl onarılır?Microsoft, Windows 11 için hatalı güncelleme sürümleri yayınlamasıyla ünlü bir işletim sistemi. Güncelleştirmeleri yükledikten sonra herhangi bir kararlılık sorunu fark ederseniz, Windows'un eski bir sürümüne geri dönmek sisteminizi düzeltebilir.
Ayarlar uygulamasındayken Windows Güncelleme sekmesine gidin ve Güncelleme geçmişi‘ne tıklayın.Güncellemeleri kaldır seçeneğini seçin.Yakın zamanda yüklenen güncellemenin yanındaki Kaldır düğmesine basın ve istendiğinde Kaldır'ı seçin.Windows Terminal komutlarını kullanarak Windows 11 nasıl onarılır?Windows Terminal, Microsoft'un birden fazla komut satırı uygulamasını ve kabuğunu destekleyen en son terminal emülatörüdür. PC'nizdeki sorunları gidermeye yardımcı olacak birçok güçlü yardımcı programa erişebilirsiniz; CHKDSK, SFC ve DISM bu tür üç komuttur.
“Diski kontrol et” ifadesinin kısaltması olan CHKDSK ile başlayalım. CHKDSK, önyükleme sürücünüzdeki bozuk sektörleri tarayıp onararak, sisteminizi rahatsız eden veri bozulması hatalarını düzeltebilir.
Başlat düğmesine sağ tıklayın ve Terminal (Yönetici) öğesini seçin.Yönetici erişimi istendiğinde Evet'e basın.Aşağıdaki komutu yazın ve Enter tuşuna basın.chkdsk /rWindows Terminali, bilgisayarınız bir sonraki yeniden başlatıldığında hata kontrol işlemini planlamanızı isterse Y tuşuna basın ve Enter tuşuna basın.CHKDSK'nin etkisiz olduğu ortaya çıkarsa, sistem görüntülerini tanılamanıza ve düzeltmenize olanak tanıyan bir onarım yardımcı programı olan Dağıtım Görüntüsü Hizmeti ve Yönetimi'ni (DISM) çalıştırmak isteyebilirsiniz. Microsoft, Windows Görüntüsünü onarırken bu komutu SFC'den önce çalıştırmanızı öneriyor.
Aşağıdaki komutu yazın ve Enter tuşuna basın.Dism /Online /Cleanup-Image /ScanHealthScanhealth komutu, Windows görüntüsünü bileşen deposu sorunları açısından kontrol edecektir.
Scanhealth tarafından tespit edilen bozulma hatalarını aşağıdaki komutu Windows Terminaline girip Enter tuşuna basarak çözebilirsiniz.Dism /Online /Cleanup-Image /RestoreHealthSisteminizi yeniden başlatın.Daha sonra, bozuk sistem dosyalarını tespit etmek ve bunları yeni sürümlerle değiştirmek için Sistem Dosyası Denetleyicisi veya SFC'yi çalıştırmalısınız.
Windows Terminaline aşağıdaki komutu yazın ve Enter tuşuna basın.sfc /scannowWindows Terminali SFC komutunu çalıştırmayı bitirdikten sonra sisteminizi yeniden başlatın.İşletim sistemini yeniden yükleyerek Windows 11 onarma nasıl yapılır?Windows 11 dosyalarınız onarılamayacak kadar hasar görmüşse bilgisayarınızın önyükleme döngüsünde takılıp kalması mümkündür. Bu senaryoda en iyi seçeneğiniz Windows 11'i sıfırdan yeniden yüklemektir. Hasarlı sisteme takabileceğiniz ve işletim sisteminin temiz kurulumunu gerçekleştirebileceğiniz önyüklenebilir bir USB oluşturmak için başka bir bilgisayara ihtiyacınız olacak.
En son Windows 11 ISO dosyasını Microsoft'un resmi sunucularından indirin.Bu bağlantıdan Rufus'un taşınabilir sürümünü indirin ve yürütülebilir dosyayı yönetici ayrıcalıklarıyla çalıştırın.Minimum 8 GB boş alana sahip USB sürücüsünü seçin, daha önce indirdiğiniz Windows 11 ISO'yu seçin ve Başlat'ı seçin.Rufus, işletim sistemi dosyalarının yanıp sönmesini tamamladıktan sonra USB sürücüsünü arızalı bilgisayara takın ve BIOS'a girin.Boot edilecek aygıt olarak taktığınız USB sürücüsünü seçin ve ardından kaydedip çıkış yapın.Bilgisayarınız yeniden başlatıldığında Dil, Zaman ve Klavye seçeneklerini seçin ve Windows 11'i yeniden yüklemeye başlamak için İleri'ye basın.