Vikipedi, ÖZETİ| içeriklerin güvenilirliğini için Facebook, Instagram ve WhatsApp gibi platformları bünyesinde bulunduran Meta ile ortaklık kurdu Ortaklık kapsamında Meta, Vikipedi için yapay zekâ modeli oluşturacak.
Yeni yapay zekâ ile gönüllü editörlerin içerikleri tek tek doğrulamada karşılaştığı zorluk en aza inecek.
Vikipedi'ye ortalama her ay 17.000'den fazla içerik giriliyor. Kuruluşunun üstünden 21 geçmesine rağmen hala eksik veya yanlış olan birçok alıntı bulunuyor. Bu içerikleri tek tek doğrulamak ise imkansız.
Bu sorunu çözmek için Meta, alıntıları bir ölçekte otomatik olarak tarayacak ve doğrulayacak bir yapay zekâ modeli geliştirdi. Yapay zeka ayrıca, yetersiz kaynaklı içerikler için alternatif alıntılar ekleyebiliyor.
Yapay Zekâ, Doğal Dil Anlama (NLU) modelini kullanıyor. Modelin bilgi indeksi, 134 milyondan fazla web sayfasına sahip olan Sphere veritabanı . Ayrıca model, her alıntıyı doğrulamak için veritabanına eklenen güvenli sitelerden de yararlanacak. Yeni model şu anda Meta tarafından test ediliyor. Bu yıl içerisinde Vikipedi'ye entegre edilmesi bekleniyor.
VİKİPEDİ'DE YER ALAN HER BİLGİYE GÜVENİLMEMELİ
Vikipedi, kullanıcıları tarafından ortaklaşa olarak birçok dilde hazırlanan, özgür, bağımsız, ücretsiz, reklamsız, kâr amacı gütmeyen bir internet ansiklopedisi. MediaWiki yazılımı kullanılarak hazırlanmaktadır. Sürekli eklemeler ve değişiklikler yapıldığı için hiçbir zaman tamamlanmayacağı varsayılmaktadır.
İçerikler herhangi bir kullanıcı tarafından oluşturabilir ya da güncellenebilir. Her ne kadar amacına uygun kullananların sayısı fazla olsa da ne yazık ki sahte bilgiler giren insanlardan dolayı Vikipedi'de yer alan bilgiler mutlaka doğrulanmalıdır.
2020'de ABD'li bir gencin uydurma bir dilde 27.999 yazı yazdığı ortaya çıktı.
Bu yıl ise Çinli ev hanımı olan "Zhemao" takma adını kullanan biri tarihi olayları konu alan 200’den fazla içeriği uydurma bilgilerle doldurduğu tespit edildi.
Bunun gibi birçok olay ansiklopedinin en iyi bilgi kaynağı olmadığını hatırlatıyor.