Teknoloji

Vergiden Kaçmak İçin Vatandaşlık Değiştirmek - Webtekno

Artan vergilerle uyandığımız sabahta herkesin merak ettiği şey, vergileri ödememek için birçok insanın yaptıkları oldu. Dünyada birçok örneği olan bu olaylardan birisi de vatandaşlıktan çıkmak.

Vergiden Kaçmak İçin Vatandaşlık Değiştirmek - Webtekno
07-07-2023 20:47

"Nasıl ÖZETİ| yani? Bu kadar kolay mı o işler?" demeden biz cevabı verelim. Vatandaşlık hakkı, kişinin doğduğundan itibaren sahip olduğu vazgeçilemez bir haktır. Bireyi koruyan bu hak, T.C. Anayasası’nda da koruma altına alınmıştır. Peki ama ülkemizde örnekleri yok mu? Elbette var. Ancak birçoğundan haberdar bile değiliz.

Her şeyde olduğu gibi vatandaşlıktan çıkmanın da elbette bedelleri var. Herkes kafasına göre vatandaşlık değiştiremiyor. En son Fransa’da yüksek vergiden kaçmak için vatandaşlıktan çıkan oyuncu Gerard Depardieu ile bu haberi duymuştuk. Ama aslında ondan önce de sonra da benzer örnekler yaşandı. Gelin, birlikte bu durum gerçekten de mümkün mü ona bakalım.

İlk olarak Türkiye’de vatandaşlıktan çıkmanın şartlarını belirtmekle başlayalım.

türkiye pasaportu

Anayasamızda yer alan 66. maddenin 3. fıkrasında belirtildiği üzere doğduğumuzdan itibaren kazandığımız bu vatandaşlık hakkını yine aynı kanunda belirtilen koşullarla birlikte kaybedebiliriz. Yani başka bir devletin vatandaşlığı kazanıldığı surette Türk vatandaşlığını kaybedebiliriz.

Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun 25. maddesinde tam da bu noktaya temas edilmiş. Vatandaşlıktan çıkmak için belirli şartlar belirlenmiş; bu şartları sağlayan kişiler de izin veya çıkma belgesine bakanlık tarafından sahip oluyor. Maddede yazan şartlar şu şekildedir:

Yetişkin ve ayırt etme gücüne sahip olmak şartların başında geliyor. Yabancı bir devlet vatandaşlığını kazanmış olmak veya kazanacağına ilişkin inandırıcı belirtiler bulunmak, herhangi bir suç veya askerlik hizmeti nedeniyle aranan kişilerden olmamak ve herhangi bir mali ve cezai tahdit bulunmamak.

Ülkemizde pek duymadığımız “yüksek vergiden kaçarak” vatandaşlık değiştiren kişiler dünyada oldukça fazla.