2025 ÖZETİ| yılına gelindiğinde dünyada 1.5 milyar insanın hipertansiyon hastası olabileceğinin öngörüldüğünü belirten Emsey Hospital Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Selim Topcu, hipertansiyonun yüksek kan basıncı nedeniyle ciddi sağlık sorunlarına neden olabilen kronik bir hastalık olduğunu söyledi. Topcu, “Hipertansiyon, kalp hastalığı, felç, böbrek yetmezliği, göz hasarı, damar hasarı gibi birçok sağlık sorununa yol açabilir. Bu nedenle, hipertansiyonun tedavi edilmesi ve kontrol altında tutulması önemlidir” diye konuştu.
KORUNMA ÖNERİLERİ NELER?
Hipertansiyon riskini azaltmak için bazı yaşam tarzı değişiklikleri yapılması gerektiğini söyleyen Topcu, korunmak için şu önerilerde bulundu:
“Sağlıklı beslenin: Yeterli miktarda meyve, sebze, bakliyatlar, tam tahıllı gıdalar, düşük yağ içerikli gıdalar, balık, doymamış yağ asitleri (zeytinyağı gibi), düşük oranda kırmızı et ve doymuş yağ asidi içeren, sağlıklı ve dengeli beslenme biçimi benimsenmeli. Ayrıca şeker oranı yüksek yiyeceklerden, işlenmiş gıdalardan ve fast foodlardan kesinlikle uzak durulmalı.
Tuz tüketimini kısıtlayın: Tuz tüketimi mümkün olduğunca sınırlandırılmalı. Sağlıklı bir kişinin günlük tuz tüketimi 5-6 gram civarında olmalıyken; hipertansiyon hastalarında 2-3 gram ile sınırlı tutulmalıdır. Fakat Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği’nin araştırmasına göre, ülkemizde kişi başına düşen günlük ortalama tuz tüketimi yaklaşık olarak 18 gramdır. Maalesef ülkemizde tüketilmesi gerekenin 3 katı tuz tüketiyoruz.
Fiziksel aktiviteyi arttırın: Düzenli olarak egzersiz yapmak hem hipertansiyonun önlenmesinde hem de tedavisinde faydalı olabilir. Haftanın 5-7 günü 30 dakikalık yürüme, koşu, bisiklet, yoga, yüzme veya haftada 2-3 gün kuvvet egzersizleri yapmaya çalışın.
Vücut ağırlığınızı kontrol altında tutun: Fazla kilo hipertansiyon riskini artırır. Bu nedenle fazla kiloluysanız kilo vermeye, ideal kilodaysanız korumaya çalışın.
Alkol tüketimini sonlandırın: Alkol tüketimi kan basıncının yükselmesine neden olur.
Stresi yönetin: Stres kan basıncını yükseltebilir. Bu nedenle davranışların düzenlenmesi önemlidir. Stresi yönetmek için meditasyon, yoga veya başka rahatlama teknikleri denenebilir.
Sigara içmeyin: Sigara içmek kan basıncını yükseltir ve kalp hastalığı riskini artırır. Sigarayı bırakmak kalp hastalığı riskini azaltmada en etkili önlemlerden biridir.”
DÜZENLİ DOKTOR TAKİBİNE DİKKAT!
Yaşam tarzı değişikliklerinin hipertansiyon riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini ve uygulanması gerektiğini vurgulayan Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Selim Topcu, “Yaşam tarzı değişikliğine rağmen kan basıncı hedefine ulaşılamazsa veya eşlik eden başka kardiyovasküler hastalık varsa (diyabet, koroner arter hastalığı gibi) ilaç tedavisine başlanmasına gecikilmemesi gerekir. Bu yüzden düzenli doktor takibi önemlidir” ifadelerini kullandı.
Editor : Şerif SENCER