Teknoloji

Uygun fiyatlı Tesla Model Y 2024’leri kim aldı?

2019'da Tesla'nın Kaliforniya, Hawthorne'daki tasarım stüdyosunda düzenlenen etkinlikte, Tesla Model Y'nin özellikleri tanıtıldı ve araç ilk kez kamuoyuna sunuldu. Uygun fiyatlı Tesla Model Y 2024 modellerini kim aldı?

Uygun fiyatlı Tesla Model Y 2024’leri kim aldı?
23-06-2024 19:33

2019'da ÖZETİ| Tesla'nın Kaliforniya, Hawthorne'daki tasarım stüdyosunda düzenlenen etkinlikte, Tesla Model Y'nin özellikleri tanıtıldı ve araç ilk kez kamuoyuna sunuldu. Bugün, Türkiye'de 15.000'den fazla kullanıcısı olan bu model, oldukça popüler bir hale geldi. Peki uygun fiyatlı Tesla Model Y 2024 modellerini kim aldı?

Uygun fiyatlı Tesla Model Y 2024’leri kim aldı?YouTube videoSDNShiftdelete.net

Peki Tesla Model Y ülkemizde ne kadar? Şu anda en uygun fiyatlı model olan Long Range dört çeker, 3 milyon 204 bin 307 TL’den satılıyor. Performans dört çeker modeli tercih ederseniz, 3 milyon 334 bin 733 TL ödemeniz gerekiyor. Bu fiyatlara aksesuarlar ve ek yazılımlar eklendiğinde toplam tutar değişiklik gösterebiliyor.

Tesla, Türkiye’deki Model Y fiyatında radikal bir değişiklik yaparak, fiyatları ciddi anlamda düşürdü. Peki bu nasıl mümkün oldu? ÖTV diliminde %10’un üzerinde olan bir otomobilin fiyatı nasıl yarı yarıya düştü? İşte detaylar…

Tesla CEO'su Elon Musk, büyüyen elektrikli otomobil pazarında Çinli rakiplerine karşı stratejik hamleler yaparak, bazı ülkelerde fiyat değişikliğine gitti. Türkiye'de elektrikli araçlardan alınan ÖTV, araç 160 kW'dan düşük bir güce sahipse %10 olarak belirleniyor. 160 kW ve üzeri araçlar ise %40 oranında vergiye tabi. Tesla mühendisleri, bu vergi oranını Türkiye’deki Model Y için değiştirecek bir adım attı.

Tesla, Türkiye'deki vergi dilimine uygun bir model üreterek, motor gücünü tam sınırda tutmayı başardı. Türkiye’deki Model Y, 160 kW motor gücü ile %40 yerine %10 ÖTV oranına giriyor. Bu sayede satış fiyatı da önemli ölçüde düştü. Bu hamle, Tesla Türkiye ekibi tarafından uzun süredir Tesla yönetimine iletiliyor ve Elon Musk'ın onayı ile uygulamaya konuluyor.

Şu anda arkadan çekişli Model Y, 220 kW’lık motor gücüne sahip. Tesla mühendisleri, bu motor gücünü yazılım ile 159 kW’a düşürerek Türkiye’deki Model Y fiyatlarını düşürdü. Ayrıca Türkiye’ye özel bir fiyatlandırma yapıldı ve bu sayede Model Y’nin Türkiye fiyatı yaklaşık 1 milyon 800 bin TL oldu. Bu değişiklikle birlikte, yakın zamanda Türkiye’nin birçok bölgesinde daha fazla Tesla Model Y göreceğiz.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER