Ekonomi

UNCTAD, Türkiye tahminlerini yükseltti

Ekonomi - Türkiye ekonomisi ile ilgili bir uluslararası kurum daha büyüme tahminini artırdı. UNCTAD, Türkiye ekonomisine ilişkin büyüme tahminini bu yıl için yüzde 2,6'dan yüzde 3,7'ye yükseltti.

UNCTAD, Türkiye tahminlerini yükseltti
05-10-2023 10:02

Birleşmiş ÖZETİ| Milletler (BM) Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD), Ticaret ve Kalkınma Raporu'nun ekim sayısını yayınladı.

Raporda, farklı ülkelerin ekonomilerine ait büyüme verileri ve büyümeyi etkileyen faktörler yayınlandı.

Raporda, Türkiye ekonomisinin 2023 yılı büyüme beklentisi yüzde 2,6'dan yüzde 3,7'ye yükseltildi.

Türkiye'nin gelecek yıl da da yüzde 1,9 büyüyeceği öngörüldü.

DÜNYA EKONOMİSİNİN BÜYÜME TAHMİNİ DÜŞTÜ

Raporda, geçen yıl yüzde 3 olan dünya ekonomik büyümesinin 2023'te yüzde 2,4'e yavaşlamasının beklendiği belirtildi.

Bu rakamın küresel mali sistemde reform yapılmasına, enflasyonla, eşitsizlikle ve kamu borcuyla mücadeleye yönelik daha pratik politikalara ve kritik piyasaların daha fazla gözetim altına alınmasına yönelik acil ihtiyacın altını çizdiği vurgulandı.

UNCTAD, nisan raporunda ise dünya ekonomisinin bu yıl yüzde 2,1 büyüyeceğini öngörmüştü.

"KÖTÜMSER TAHMİNLERE MEYDAN OKUDU"

ABD'de artan faiz oranlarına rağmen ekonominin kontrollü bir yavaşlama yaşayarak kötümser tahminlere meydan okuduğu vurgulanan raporda, "yumuşak inişin" güçlü tüketici harcamalarına, mali kemer sıkma önlemlerinden kaçınılmasına ve yılın başlarındaki aktif parasal müdahaleye bağlanabileceği aktarıldı.

YATIRIM ENDİŞELERİ SÜRÜYOR

Raporda, aynı zamanda, özellikle uzun süren yüksek faiz oranları nedeniyle yatırım endişelerinin devam ettiği kaydedildi.

Buna karşılık, Avrupa'nın potansiyel bir resesyonun eşiğinde olduğuna işaret edilen raporda, hızla sıkılaşan para politikası ve güçlü ekonomik dalgalanmalarla boğuşulduğu ifade edildi.

AVRUPA'DA BÜYÜK EKONOMİLER YAVAŞLADI

Raporda, Avrupa'da büyük ekonomilerin yavaşladığı ve Almanya'nın da daralma sürecinde olduğu vurgulanarak kıta genelinde mali kemer sıkma politikalarıyla birleşen durağan veya düşen reel ücretlerin büyümeyi aşağı çektiği belirtildi.

"GENİŞLEYEN SERVET AÇIĞI EKONOMİK TOPARLANMAYA TEHDİT"

Çin'in geçen yıla göre toparlanma işaretleri göstermesine rağmen, zayıf yurt içi tüketici talebi ve özel yatırımla karşı karşıya olduğu aktarılan raporda, ülkenin diğer büyük ekonomilere kıyasla bu zorlukların üstesinden gelmek için kullanılabilecek daha fazla maliye politikası alanına sahip olduğu bildirildi.

"GELİŞMEKTE OLAN BİRÇOK ÜLKENİN BORÇ YÜKLERİ BÜYÜK"

Genişleyen servet açığının, kırılgan ekonomik toparlanmaya ve Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına ulaşmaya yönelik bir tehdit oluşturduğundan bahsedilen raporda, gelişmekte olan birçok ülke için borç yüklerinin de büyük göründüğü kaydedildi.

ABD EKONOMİSİNİN BÜYÜME VERİSİ ARTIRILDI

Raporda, ABD ekonomisinin bu yıla ilişkin büyüme tahmini de yüzde 0,9'dan yüzde 2'ye revize edildi.

Büyüme tahmini Avrupa Birliği için yüzde 0,4'e ve Çin için yüzde 4,6'ya düşürülen raporda, Almanya'nın da bu yıl yüzde 0,6 küçüleceği tahmin edildi.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER