Fuat ÖZETİ| Öner/Haber7.com
Yıldız Holding, ANFAŞ 29. Uluslararası Gıda ve İçecek İhtisas Fuarı’nda gıda ve perakende sektöründe Ev Dışı Tüketim kanalına hizmet veren şirketleriyle yer aldı.
Fuarı ziyaret eden Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ülker, şirketlerin stantlarında yöneticiler ve fuar katılımcılarıyla bir araya geldi. Fuarda Bizim Toptan CEO’su Hüseyin Balcı, Kerevitaş CEO’su Mert Altınkılınç, DFU Genel Müdürü Ilgın Hasırcıoğlu ve g2m Genel Müdürü Furkan Akiner de hazır bulundu.
Fuarda basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Ülker, Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ülker, “Yıldız Holding olarak gıda ve perakende sektöründe tüketiciler tarafından tanınan markalara sahip olmamızın yanı sıra Ev Dışı Tüketim (EDT) olarak tabir ettiğimiz sektöre de şirketlerimizle hizmet sunuyoruz.
Bugün Yıldız Holding’in farklı bir yüzüyle karşılaştınız. Biz hep tüketici ürünleriyle karşınıza çıktık ama bugün ilk defa basının karşısına farklı bir kategoriyle çıkıyoruz. Tüketicilerimizle aramızda ev sahipliği yapan servisler, restoranlar, kafeler ve otellere mutfak ürünlerini, ağırlama ve ikram ürünlerini buralara kadar taşıyor. 20 sene gibi bir sürede bu sektörde önemli oyuncalardan biri haline geldik, 10 milyar TL’yi aşan bir ciroya ulaştık ama sektörün potansiyeli çok daha büyük.
EDT sektöründe 40 yılı aşkın tecrübeye sahip g2m başta olmak üzere Bizim Toptan, Kerevitaş, DFU ve Aytaç şirketlerimiz, ürün ve servisleriyle sadece son tüketiciye değil sektör profesyonellerine de ulaşıyor. Yıldız Holding cirosunun yaklaşık yüzde 6’sına tekabül eden Ev Dışı Tüketim sektöründeki iş hacmimizi önümüzdeki dönemde büyütmeyi hedefliyoruz. Bu hedefimizle sektörün en önemli uluslararası organizasyonlarından biri olan Gıda ve İçecek İhtisas Fuarı’na katılmış olmaktan ve fuarda bir araya geldiğimiz sektör paydaşlarıyla ortak bir sinerji yakalamaktan memnunuz.” dedi.
“BU YIL GIDA ENFLASYONU BEKLEMİYORUZ”
Gıda fiyatlarına ilişkin beklentilerini paylaşan Ülker kuraklık risklerine de dikkat çekerek “Kuraklığa karşı alınabilecek ileri boyutlu önlemler olsa ama çok zor… Uzun vadeli olarak, kuraklığa dayanıklı farklı tohumlar üzerinde çalışmalar var. Bizde 16 yıl süren çalışma sonrası kuraklığa dayanıklı bisküvilik Aliağa buğdayını geliştirdik. Geçen sene de çok kurak başlamıştı. Türkiye’de kar yağışı artık biraz gecikiyor. Bu yıl Şubat ve Mart aylarında olabilecek bir yağış bu riski ortadan kaldırır. Geçen sene buğdaydaki bereket o kar yağışı sayesinde oldu. Çıkmadık candan umut kesilmez, biz de dua ediyoruz, bu tehlikeyi atlatırız diye. Aslında geçen sene daha büyük tehlike vardı; Türkiye’de buğday olmasa dışardan da savaş, talep ve artan maliyetler nedeniyle tedarik etmek çok zordu. Bu sene eğer Türkiye’de bir sıkıntı olursa dünya ticaretini bunu bir şekilde dengeleme şansımız var.
Bununla beraber gelen bir soru daha var ‘Bu sene gıda fiyatlarında artış olur mu?’ Bu sene dışarıda fiyatlar düşüyor. İçeride de dolar daha stabil. Gıda fiyatlarında geçen seneki kadar bir artış beklemiyoruz. Geçen sene olduğu gibi girdi maliyetlerinde yüksek bir artış ve bahar yağışları ile beraber kuraklık tehdide ortadan kalkarsa Türkiye büyük bir gıda enflasyonu beklemiyoruz. Zaman zaman yurtışından ithal etmek zorunda kaldığımız ürünler oluyor. Türkiye’deki buğday türü ağırlıklı olarak ekmeklik buğdaylar. Ancak bisküvi ve kraker gibi ürünler için dışarıdan özel farklı türlü buğday ithal etmek zorunda kalabiliyoruz. Türkiye gıda ithalatı yapıyor deniyor ama bu katma değerli ürüne dönüştürülerek ihraç ediliyor. Et ve süt gibi arz talepte sıkıntı yaşanan sektörler var. Umarım onlara da en kısa zamanda bir çare üretilir ve dengeye oturur.” açıklamasında bulundu.
İHRACATTA YÜZDE 106 ARTIŞ
Ülker, kesinleşmeyen rakamlara göre 2022’nin tamamını kapsayan konsolide cirolarının 170 milyar TL’yi bulmasını beklediklerini söyleyerek Bu rakam önceki yıla oranla yüzde 70 büyüme anlamına geliyor. Ancak Yıldız Holding sadece ciro açısından değil, istihdam ve ihracat açısından da kayda değer bir büyüme sergiliyor. Türkiye bizim üretim ve Ar-Ge üssümüz. Türkiye’deki fabrikalarımızda üretilen ürünler, dünyanın dört bir yanında ‘Made in Türkiye’ etiketiyle tüketicilerle buluşuyor. Bu tesislerimizde imal ettiğimiz ürünleri bilhassa Kuzey Amerika, Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Orta Asya’ya ihraç ediyor; böylece Türkiye ekonomisine de önemli katkılar sağlıyoruz. Kasım 2022 itibarıyla ihracatımız geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 106 artış göstererek 11,2 milyar TL olarak gerçekleşti. İhracat gücümüz sayesinde Türkiye’ye ekonomik katma değer kazandırmakla iftihar ediyoruz.” İfadelerini kullandı
YILDIZ HOLDİNG’TEN 10 BİN YENİ İSTİHDAM PLANI
2023 yılında toplam 10 bin ek istihdam planladıklarını belirten Ülker, “İstihdam konusunda da ciddi bir sorumluluğumuz var. Global bir Türk şirketi olarak 75 bin çalışana sahibiz. Çalışanlarımızın 12 bin 400’ü yurt dışında, 62 bin 600’ü ise Türkiye’de bulunuyor. Özellikle perakende şirketlerimizin istihdam kapasitesi son derece yüksek. Yeni mağazalar açıldıkça istihdama katkımız da artıyor. 2023, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100’üncü yılı olması itibariyle hepimiz için oldukça önemli bir sene. Önümüzdeki dönem ülkemizin küresel arenada daha da güçlü konuma gelmesine katkıda bulunmaya, ihracat ve üretimle Türkiye’ye katma değer sağlamaya devam edeceğiz. Bu yaklaşımla, 2023’te 250 milyar TL ciro ve yaklaşık 10 bin kişiye ilave istihdam amaçlıyoruz.” açıklamasında bulundu.
ÜLKER’DEN YENİ YATIRIM SİNYALİ
Sürdürülebilir büyümenin yeni yatırımlardan geçtiğine işaret eden Ülker, "2023’te Türkiye’deki yatırımlarımızı 2022’ye göre yüzde 76 artırarak 4,4 milyar TL’ye çıkarmayı planlıyoruz. Dünya genelinde yeni coğrafyalara yapacağımız yatırımlarla da Türk bayrağını yurt dışında daha çok sayıda fabrikada ve tesiste dalgalandırmak istiyoruz.” dedi.
Editor : Şerif SENCER