Teknoloji

Uçuş Sırasında Doğan Bir Bebek Hangi Ülkenin Vatandaşı Olur?

Dünyada her gün neredeyse binlerce bebek dünyaya geliyor. Ancak bu doğumlar zaman zaman beklenen günler aralığında gerçekleşmiyor ve anneler ani bir doğumla karşı karşıya kalabiliyor. Bu beklenmedik durum nadiren de olsa uçuş esnasında da meydana gelebiliyor.

Uçuş Sırasında Doğan Bir Bebek Hangi Ülkenin Vatandaşı Olur?
16-03-2023 09:28

Hal ÖZETİ| böyle olunca, uçuş sırasında gerçekleşen doğumlar birçok soruyu da beraberinde getiriyor. Özellikle bir çocuğun doğar doğmaz sahip olduğu vatandaşlık hakkı konusu böyle bir durumda kafaları oldukça karıştırıyor. 

Bunların yanı sıra uçakta dünyaya gelen bebeklerin dünya vatandaşı olduğuna dair yaygın bir görüş de bulunmakta. Bir bebek uçuş sırasında doğduğunda vatandaşlığı nereye ait oluyor ve bu vatandaşlığın belirlenmesinde ne gibi durumlar rol oynuyor?

Havayolu şirketleri, hamile kadınların havayolu seyahatlerinde elbette bazı prosedürler uygulamakta.

hamile kadın

Hamileliğinin 28. haftasına henüz girmeyen anne adayları, herhangi bir doktor raporuna ihtiyaç duymadan seyahat edebilirken, hamileliğinin 36. haftasına girip tek bebek taşıyan anneler ile hamileliğinin 32. haftasına girip birden fazla bebek taşıyan kadınların uçak ile seyahat etmeleri mümkün değil.

Türk Hava Yolları’nın bu konuyla ilgili prosedürlerine bakıldığında hamilelikleri 28. haftanın başından 35. haftanın sonuna kadar olan yolcuların yalnızca doktorlarından aldıkları “uçakla seyahatinde herhangi bir sakınca yoktur” ifadesinin bulunduğu raporla seyahat etmesine izin veriliyor.

Aynı şekilde birden fazla bebek bekleyen ve gebeliğinin 28. haftanın başı ile 31. haftanın sonu arasında olan kadınlar için de rapor zorunlu bir koşul.

Vatandaşlık, “doğumla” ya da “sonradan” kazanılabilen bir haktır. Doğumla kazanılan vatandaşlığa “aslî vatandaşlık”, sonradan kazanılan vatandaşlık ise “müktesep (sonradan) kazanılan vatandaşlık” şeklinde ifade edilir.