Ancak ÖZETİ| hayal ile gerçek arasındaki fark bazen, mühendislik zorluklarının karşısında belirgin bir şekilde ortaya çıkıyor.
Kulağa güzel gelen bu konseptin gerçekleşmesi için oldukça zorlu bir yolculuğun da sizi beklediğini söylemek pek yanlış olmaz. Peki cam tavanlı uçakları yakında görebilir miyiz, ne dersiniz?
Yolcu uçaklarında cam tavan, birçok zorluğu da beraberinde getirir.
Uçaklarda daha önce rastlamadığımız ama gökyüzünde süzülürken bulutları cam tavandan izlemeyi hayal ettiğimiz bu konsept, aslında büyük bir hayal ürünü gibi durabilir.
Çünkü cam, ağırlığı ve yapısal dayanıklılığı açısından bu fikir için ideal bir malzeme değil. Ayrıca basınca karşı direnci de çok düşük. Bu da uçağın tasarımını zorlaştırırken ağırlığını da artırıyor.
Uçak tavanları, sadece bagaj alanı sağlamakla kalmıyor; uçağın kritik bileşenlerini de barındırıyor.
Bu bileşenlerin başka bir yere taşınması, uçağın içindeki alanı etkileyebilir ve muhtemelen yolcu kapasitesini azaltır. Bu da maliyet açısından hiç de istenilen bir durum olmaz.
Cam tavan denemesi hiç yapılmadı diyemeyiz. Bu denemeleri de özel jetlerde görüyoruz. Jetler, daha küçük ve daha az yolcu taşıdıkları için bu tür tasarımların uygulanabilirliği daha yüksek. Ama ticarî yolcu uçakları için bu fikrin gerçeğe dönüşmesi için daha fazla çalışmaya ihtiyaç var.
Belki de gelecekte bu tür uçaklar mümkün olabilir.
Daha hafif ve dayanıklı malzemeler geliştirilirse daha verimli tasarımlar da ortaya çıkabilir. Böylece zamanla yolcu uçaklarının işlevselliği de bu tür yeniliklere uyum sağlayabilir. Ama şu an mümkün gibi görünmüyor.
Cam tavan, görsel açıdan çok çekici ve sıradışı bir konsept gibi duruyor. Ama mühendislik ve malzeme alanındaki zorluklar, bu yeniliğin ticari uçuşlarda hala uzak bir hayal olduğunu bizlere gösteriyor.
Cam malzemenin, yüksek basınç ve gerilmeye dayanıklı olmaması, bu tasarımı da zorlaştırıyor.
Bunun dışında cam tavanlar, uçakta uyku için de birtakım sorunlar da oluşturabilir. Güneş ışığına maruziyetin yolcular için potansiyel sağlık riskleri de göz önünde bulundurulunca mümkün bir fikir gibi durmuyor.
Ticarî uçak tasarımlarında cam tavanların gerçeğe dönüşmesi için mühendislik bilgisinin önemli ölçüde artması gerek. Bunun için de uygun malzemelerin gelliştirilip fikir üzerinde denemeler yapılması gerekli. Bu da epey zaman alır...
Kim bilir, belki torunlarımız böyle tasarımlara şahit olabilir!
Kaynaklar: Boarding Info, Waterloo ÜniversitesiUçaklarla ilgili ilginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:
Editor : Şerif SENCER