Teknoloji

Uçaklar Neden Yakıt Boşaltır? - Webtekno

Normalde çok karşılaşmasak da uçakların acil iniş yapmaları gerektiğini birçok kez duymuşsunuzdur. Belki bir filmde, belki de gerçek hayatta. Böylesi bir durumda uçaklar aniden iniş yapmaları gerekirken neden gökyüzünde dakikalarca salınır ki?

Uçaklar Neden Yakıt Boşaltır? - Webtekno
05-10-2023 09:13

Deposu ÖZETİ| dolu olan bir uçağın havadayken erken iniş yapması için birçok sürpriz sebep olabiliyor. 2020’de bu sebeplerden en garibi de yolculardan birinin fenalaşmasıydı. Bu tarz durumlarda uçaklar acil iniş yapmaları gerekirken neden havada defalarca dönüyor olabilir?

Bunun aslında çok basit bir açıklaması var: olur da bir uçağın tepenizde dört döndüğünü görürseniz sakın korkmayın, sadece yakıtını boşaltmaya çalışıyordur.

Uçaklar havalanmadan önce uçuş planlayıcısı, gerekli yakıt miktarını hesaplar.

uçak yakıtı

Uçak seyir halindeyken pilotun ne kadar yakıt yakacağı, güvenli bir iniş için uçağın ne kadar ağırlıkta olacağı gibi bilgiler kaptanın elinde oluyor. Ancak yakıt boşaltımı çok nadiren gerçekleşen bir durumdur. Çünkü maliyeti bir hayli yüksek olan uçak yakıtını havadan atmak, pilotun düşüneceği en son seçenektir.

Yakıt püskürtme sistemleri, saniyede binlerce dolar değerindeki yakıtı bir anda boşaltabilir. Bir uçak, 15 dakika veya daha kısa sürede bile istenilen maksimum iniş ağırlığına geri dönebilir. Bu işlem, kokpitteki bir düğmeye basmak kadar basit. Ancak her uçak bu pratik özelliğe sahip değil. Yakıt boşaltma sistemi olmayan uçaklar, kule tarafından önerilen güvenli rotada ve irtifada tur atarak yakıt tüketirler.

Bu olay çok uzun sürmez. Çünkü uçaklar, 15 dakikadan kısa sürede istenilen ağırlığa ulaşabilir.