Teknoloji

Uçak Kokpitindeki Hangi Gösterge ve Tuş Ne İşe Yarıyor? - Webtekno

Diyelim ki bindiğiniz uçağın pilotlarının başına bir şey geldi, herkes bayıldı ve uçağı kullanabilecek bir tek siz kaldınız. Ya o kontrol panelinin başına geçeceksiniz ya da son duanızı etmeye başlayacaksınız.

Uçak Kokpitindeki Hangi Gösterge ve Tuş Ne İşe Yarıyor? - Webtekno
07-10-2023 21:32

Biz ÖZETİ| de eğer bir gün başınıza gelirse diye uçak kontrol panelindeki göstergelerin en azından ne işe yaradığını öğrenmeniz gerektiğini düşündük ve kötü senaryolara karşı hazırlıklı olmanız için göstergeleri ele aldık.

Şimdi uçuşa hazırlanın ve göstergelerin her birinin önemini öğrenin.

Öncelikle uçak kontrol panelinin geneline bir bakalım ve ne, neredeymiş göz gezdirelim.

Uçak kontrol paneli

Gördüğünüz gibi yönünüzü bulacağınız pusula, yağ basıncını kontrol edebileceğiniz basınç göstergesi gibi birçok panel var. Oldukça kalabalık gözükse de bizce insan kullanınca alışıyordur. Yoksa pilotlar her yere post-it yapıştırmıyor değil mi?

Uçak durum göstergelerinden seyrüsefer göstergeler ile hava-yer haberleşme cihazı ile motor göstergelerine kadar pek çok bölüm var. Biz en iyisi sol baştan başlayalım:

Altimetre

altimetre

Pilot koltuğuna geçtiyseniz devam edelim. Uçak ne kadar yükseklikte biliyor musunuz? Çakılmaya yakın mısınız, yoksa hâlen daha bulutlar arasında süzülecek misiniz sorusuna cevap bulmak için altimetreye bakabilirsiniz.