Farklı ÖZETİ| coğrafyalarda yaygın olarak görülen fenomen komplo teorilerine, başka perspektiflerden bakılıyor. Komplo teorileri, kültürel ve siyasi bağlamlarla da şekilleniyor. Bazıları bu teorileri spekülasyonlara dayandırarak savunurken kimileri de toplumsal olayların ardındaki potansiyel gizli dinamikleri ortaya çıkarmaya çalışıyor.
YouGov’un 24 ülkede, 25 binden fazla insanı kapsayan bu araştırmasında, ülkelerin en yüksek ortalama inanca sahip teorileri listelenmişti. Türkiye ise bazı konularda kendini bayağı bir inandırmış ve ilk sıralarda yerini almış. Listeyi popülerliğine göre sıralayacağız.
11 Eylül saldırısına Amerika hükûmeti de yardım etti.
11 Eylül saldırılarının Bin Ladin tarafından yapıldığı açıklansa da bazı ülkelerde bunun Amerika hükûmeti destekli olduğuna inanılıyor. Amerikalıların buna inanması ise diğer ülkelere oranla daha düşük. 1004 kişiden sadece yüzde 17’si bu iddianın arkasında. 1041 Türk'ün yüzde 41’i ise bu komplo teorisine inanıyor. Türkiye, inananların çokluğu ile listenin 1. sırasında.
Donald Trump, 2016'da Rus hükûmetiyle komplo kurdu.
Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın seçim ekibinin üyelerinin, 2016 ABD seçimlerini kazanmasına yardımcı olmak için bilerek Rus hükûmetiyle birlikte çalıştıkları teorisi listede 2. sırada yer alıyor.
Buna en çok inanan ise Kenya oluyor. Kenyalıların yüzde 54’ü bu teoriye kesinlikle veya muhtemelen cevabını veriyor. Bu komplo teorisinin bir başka özelliği de var. O da diğer teorilere daha şüpheci yaklaşan insanların bu iddiaya inanç düzeyleri daha yüksek. Türkiye, yüzde 33'lük oranı ile listenin 16. sırasında.
Aşıların zararlı etkileri, bilinçli olarak halktan gizleniyor.
Listenin üçüncü sırasındaki bu komplo teorisine en yüksek inanç yine yüzde 54 ile Kenya’dan oluyor. Kenya’yı ise yüzde 50 ile Nijerya, yüzde 49 ile de Güney Afrika takip ediyor. Türkiye, yüzde 32'lik inanan kişi ile ülkeler arasında 9. sırada. İsveç, Büyük Britanya ve Danimarka ise en düşük seviyede.
Aşının yanı sıra koronavirüsün güçlü insanlar tarafından yaratılma efsanesi ve virüsün gerçekte var olmadığı yönündeki iddialara inanma olasılıkları ise daha düşük. Yüzde 30 ile Hindistan, buna inanan ülke. Japonya’nın ve Danimarka’nın ise yüzde 4’ü buna inanıyor.
Editor : Şerif SENCER