Teknoloji

Türkiye'nin İlk Elektronik Seçim Sistemi Teknolojisi Hazır - Webtekno

VOITERM isimli teknoloji şirketi, Türkiye'nin ilk kapalı devre elektronik seçim sistemi teknolojisini geliştirdi. Bu teknoloji, Türkiye'deki genel seçim sisteminin değişmesini sağlayabilir.

Türkiye'nin İlk Elektronik Seçim Sistemi Teknolojisi Hazır - Webtekno
27-11-2023 11:03

Türkiye'de ÖZETİ| her seçim dönemi, büyük tartışmalara ev sahipliği yapıyor. Seçime giren partiler, hemen her seçimde oyların çalındığı iddiaları ile gündemi meşgul ediyorlar. Tabii bu tartışmalar, çoğu zaman sonucu değiştirmiyor. Bir kesimse bu tür tartışmaların ancak elektronik seçim sistemi ile sona ereceğini düşünüyor. Hatta Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener de böyle düşünen isimlerden biri.

Gelen son haberler ise Türkiye'yi elektronik seçim sistemine geçiş yaptıracak sistemin hazır hâle gelmiş olabileceğini gözler önüne seriyor. "VOITERM" isimli teknoloji geliştirme şirketi tarafından yapılan açıklamaya göre Türkiye'nin ilk kapalı devre elektronik seçim sistemi kullanıma hazır.

VOITERM'in geliştirdiği teknoloji nasıl çalışıyor?

Elektronik seçim sistemi

Türk mühendislerin Ar-Ge çalışmaları sonucunda ortaya çıkan elektronik seçim sistemi, en basit anlatımı ile bir kiosktan ibaret. Bu kioskun başına giden vatandaş, kimlik numarası gibi verilerini içeren bir barkodu kioska okutacak ve oyunu kullanacak. Kullanılan oy, söz konusu adayın hanesine yazılacak. Sistem, kriptografi yöntemleriyle ile şifrelendiği için de kimse, kimin kime oy verdiğini göremeyecek.

VOITERM'in elektronik seçim teknolojisi, kâğıt gibi giderler açısından tasarruf sağlarken, mükerrer oy kullanılmasını da ortadan kaldırabilme potansiyeline sahip. Üstelik elektronik seçim sistemi, oy kullanımı ve sayımı süreçlerini de çok daha hızlı hâle getiriyor. Tüm bunlara ek olarak, elektronik seçim sistemi ile hatalı oy kullanımı sorunu da ortadan kalkmış olacak. 

elektronik seçim

VOITERM Kurucusu ve Genel Müdürü Cengiz Pişirici, konuyla ilgili açıklamalarında şöyle konuştu: 


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER