Geçtiğimiz ÖZETİ| günlerde ROKETSAN tarafından geliştirilen sonda roketi İğneada'dan başarıyla fırlatılarak test edildi. Fırlatılan sonda roketiyle Türkiye uzay çalışmalarında büyük bir eşiği aştı. Haber 7 Güvenlik Analisti Dr. Eray Güçlüer'de sonda füzesi hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
"İKİNCİ AŞAMADA 550 KM HEDEFLENİYOR"
Haber7 Güvenlik Analisti Dr. Eray Güçlüer şunları söyledi:
Sonda füzesi ile başlayalım. Türkiye'nin uzay teknolojilerinde geldiği noktayı göstermesi bakımından çok önemli. Bizim ilk yerli ve milli uzay roketimiz. Bu bir silah değil, bu bir füze ve biz bununla uzaya çıkacağız. Sonda füzesi atmosferin 330. km'sine kadar yükseldi. Ama şöyle bir şey var. Bir cismin dünyadan ayrılabilmesi için saatte 11 bin km hıza ihtiyacı var. Bu hız da çıksın ki dikey olarak ayrılabilsin. Yoksa yatay olarak atmosferin içerisine geri döner. İkinci aşamanın 550 km olması planlanıyor. 'Bizim savunma sanayisinde gelişimimiz uzay çalışmalarımızın da altyapısını oluşturacak' diye demişimdir. Ve nihayette bunu gördük. Bizim artık NASA gibi bir teknolojik kuruma ihtiyacımız var. Bir sonraki adımda bizim uzaydaki yolculuğumuza dair gelişmeleri göreceğiz. Artık o füze aya mı gidecek? Yoksa modüler bir uzay istasyonu mu kurulacak?
"TÜRKİYE'NİN MİLİ GÜÇ KAPASİTESİ YETERSİZ OLSAYDI, SAVAŞA ÇEKECEKLERDİ"
Türkiye bir de aynı bölgede silah sistemlerini denedi. Hatırlarsanız Edirne- Sinop arasında bunları denedi. Diğerleri hava savunma sistemleri idi. HİSAR-U'yu denedik. SİPER füzesini denedik. Hepsi boğazlarımızdan Karadeniz'e doğru denendi. Bunlar şu anlama geliyor; Bizim kıta sahanlığımıza girmeyin, biz burayı koruruz. Eğer Türkiye'nin milli güç kapasitesi zayıf olsaydı savaşın ateşi kapımıza dayanmıştı. Çeşitli provokasyonlar ile bizi de savaşın içerisine çekebilecek pek çok olayla karşı karşıya kalabilirdik. Artık Türkiye öyle bir milli güç kapasitesine erişti ki bunu deneyemiyorlar.
Editor : Şerif SENCER