Teknoloji

Türkiye'de Musluk Suyu İçilememesinin Asıl Sebebi Ne?

Tüm temizlik işlerimizi yapmak için genellikle musluk suyunu tercih ediyoruz. Hatta tabaklarımızı, bardaklarımızı ve çatal-bıçaklarımızı bile sudan geçirip bulaşık makinesine öyle atabiliyoruz. Ancak iş, temizlik konusunda güvendiğimiz musluk sularını içmeye geldiğinde ayn?

Türkiye'de Musluk Suyu İçilememesinin Asıl Sebebi Ne?
23-11-2022 21:13

Pek ÖZETİ| çok Avrupa ülkesinde durum böyle değil. ABD’nin birçok eyaletinde insanlar, su ihtiyacının tamamını musluk suyundan karşılayabiliyor. Zira bunun bir örneğini İsviçre, Belçika ve Hollanda gibi ülkelerde de görebiliyoruz. 

Türkiye’de ise çok sayıda insan, evindeki musluktan su içmeyi tercih etmiyor. Bu sebeple de ya arıtma cihazlarına ya da ambalajlı sulara yöneliyorlar. Üstelik bunlar da ekstra harcama yapmamıza sebep oluyor. Peki musluk suları içilemez durumda mı?

Musluk suyunun, içilebilmesi için birtakım işlemlerden geçmesi gerekiyor.

musluk suyu

Dünya Sağlık Örgütü, ilk kez 1958 yılında Uluslarası İçme Suyu Standartları adıyla bir bildiri yayımlamladı. Sonraki yıllarda ise bu bildirinin üzerinde birtakım değişiklikler yapılarak günümüzdeki halini aldı. Ülkemizde de şebeke sularının kaynağını ve dezenfeksiyon işlemini belediyeler, denetimini ise Sağlık Bakanlığı gerçekleştiriyor.

Ülkemizdeki şebeke sularında bulunması gereken değerler ise DSÖ tarafından paylaşılan verilerle aynı olacak şekilde belirlenmektedir. Suyun dezenfeksiyonunda kullanılan bazı maddeler ise kafa karışıklığına sebep olabiliyor. Örneğin çok zararlı olduğunu düşündüğümüz klor gibi... 

Musluk sularının klorlu olması ise sanıldığı gibi zararlı değil.