Teknoloji

Türkiye'de Kuzey Işıkları, 2025’e Kadar Gittikçe Sıklaşacak! - Webtekno

Güneş fırtınalarının minimum kısmını geçmişken ve ülkemizde kuzey ışıklarını görebilmişken artık dikkatimizi 2025 yılına çevirmemiz gerekiyor.

Türkiye'de Kuzey Işıkları, 2025’e Kadar Gittikçe Sıklaşacak! - Webtekno
07-11-2023 18:27

Kuzey ÖZETİ| ışıklarını görmek istediğinizde gideceğiniz yer, genelde Norveç gibi kutuplara daha yakın yerler olur. Zira bu gibi ülkelere nazaran Ekvator'a daha yakın olan Türkiye’de bunları görmemiz pek de mümkün olmuyor. Buraya kadarını zaten hepimiz biliyorduk ama madem durum böyle, yakın zamanda ülkemizden de görülen ışıklar neyin nesiydi?

Bunların temeldeki sorumlusu Güneş’in ta kendisi. Söz konusu yıldızımızın üzerinde gerçekleşenler nedeniyle bu ışıkları görüyoruz. Ayrıca 1700’lerin ortalarına kadar tarihi bulunan bu olayların, 2025 yılında maksimum noktaya ulaşması bekleniyor. “Neden 2025?”, “Neden 1700’ler” ve ”Neden Güneş?” gibi soruları kafanızı karıştırmadan cevaplayalım.

‘Solar döngü’ ismini verdiğimiz olay, Güneş’in manyetik alanındaki değişimleri kapsıyor.

1755'ten bu yana Güneş döngüleri .via-text { background-color: rgb(0,0,0); /* Fallback color */ background-color: rgba(0,0,0, 0.4); /* Black w/opacity/see-through */ color: white; font-weight: 300; font-size: 0.75em; position: absolute; bottom: 0%; right: 0; z-index: 2; padding: 5px !important; text-align: left; }

İlk ölçüm o tarihte yapıldığı için 1755'ten başlıyor.

Döngü olmasının sebebiyse, 14-15 yıla kadar uzayabilse de aşağı yukarı 11 yılda bir gerçekleşen bir örüntünün var olması. Bu 11 yılda bir, Güneş üzerindeki aktivite minimum ve maksimum seviyeleri görüyor. Biz ise bunu, Güneş lekesi dediğimiz, yıldızımızın üzerindeki siyah noktalardan anlıyoruz. Bu noktaların büyüklüğü Dünya kadar, hatta çok daha geniş olabiliyor.

Solar Maksimum dediğimiz evrede söz konusu aktiviteler tepe noktasına ulaşıyor ve buradan Solar Minimum’a kadar hafifliyor. Daha sonra da tekrardan maksimum seviyeye doğru ilerliyor ve patlamalar yeniden şiddetleniyor. Bahsettiğimiz döngü bu. En son da 2014 yılında 24. döngü yaşanmıştı. Biz ise güncel olarak 2019’da Solar Minimum’un başlamasıyla 25. döngüye tanıklık ediyoruz.

Peki bunun Dünya üzerindeki ışıklarla olan ilgisi ne?


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER