Teknoloji

Türkiye'de Çelik Yapı Sistemleri Neden Yaygınlaşmalı?

Türkiye bir deprem ülkesi ve bunu değiştirmek mümkün değil. Ancak inşa ettiğimiz binaları değiştirmeye karar verirsek depremin etkilerini minimalize edebiliriz.

Türkiye'de Çelik Yapı Sistemleri Neden Yaygınlaşmalı?
17-02-2023 09:32

Güzel ÖZETİ| yurdumuz ne yazık ki çok şiddetli depremlerin yaşandığı bir coğrafi yapıya sahip. Bunu geçmiş yıllarda Gölcük, Erzincan, Van, İzmir gibi kentlerde yaşanan depremlerde gördük. 2023 yılına ise hiç iyi başlamadık. Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremlerde ne yazık ki 35.000'den fazla vatandaşımızı kaybettik. 

Depremden kaçmak mümkün değil. Neticede Türkiye'yi kaldırıp, deprem riski olmayan bir yere taşıyamayız. O zaman ne yapmalı? İnşaat sektörünün kurallarını baştan yazmalı ve depreme yönelik tedbirleri maksimuma çıkartmalıyız. Örneğin, çelik yapı sistemleri, veya halk arasında anıldığı şekliyle prefabrik evler.

Çelik yapı sistemi nedir?

Çelik yapı sistemi

*Çelik yapı sisteminin iskeleti

Bir bina yapmak istediğinizde, tonlarca beton ve demirlerle bir iskelet örer, sonra da bu iskeleti briket veya tuğla ile sararsınız. Üzerine de çatıyı kondurduğunuzda, binanın inşaatı tamamlanmış olur. Çelik yapı veya prefabrik ev sistemlerinde ise binanın iskeleti demir ve beton yerine çelik malzemelerden inşa edilir. Daha sonra da kaplama malzemesi ile binanın içi ve dışı örülür.

Tamamlanmış çelik yapı

Prefabrik yapılara dışarıdan baktığınızda betonarme bir binaymış gibi görürsünüz. Yani dışarıdan her şey oldukça standarttır. Sadece binanın yapılış sistemi farklıdır. Mühendisler, çelik yapı sistemler için özel hesaplar yapar, binanın iskeletinde kullanılacak çelik yapının nasıl olması gerektiğini belirlerler. 

Çelik yapı sisteminin sayısız avantajı bulunmaktadır.