Teknoloji

Türkiye'den sonra Avrupa Birliği de Çin'e ek vergi getirdi!

Avrupa Birliği, Çin malı elektrikli otomobillere ek vergi uygulayacak. Buna göre yüzde 38'e varan vergiler kapıda.

Türkiye'den sonra Avrupa Birliği de Çin'e ek vergi getirdi!
12-06-2024 14:12

Türkiye, ÖZETİ| geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete'de yayımlanan kararla birlikte Çin'den gelen tüm otomobillere yüzde 40 ek vergi uygulayacağını açıkladı. Ek vergilendirme sosyal medyada büyük yankı uyandırırken, Avrupa Birliği'nden benzer bir adım geldi. AB, Çin malı elektrikli araçlara yüzde 38'e varan gümrük vergisi uygulayacak.

AB, Çin malı elektrikli otomobillere ek vergi uygulayacak

Çin ve Avrupa Birliği arasındaki ticari gerilim nihayet vergi olarak yansımaya başladı. Avrupa Birliği'nde alınan karar kapsamında, Çinli otomobil üreticilerinin elektrikli araçlarına yüzde 38'e varan geçici ithalat vergileri uygulanacağı belirtildi.

xiaomi-su7-uretimi-catl-byd-batarya

Avrupa Komisyonu BYD, Geely ve SAIC'in Çin hükümeti tarafından haksız sübvansiyonlar aldığını tespit etti. Buna göre BYD yüzde 17.4, Geely yüzde 20 ve SAIC ise yüzde 38.1 oranında ek ithalat vergisi ile karşı karşıya kalacak.

Çin'den gelen otomobillere yüzde 40 ek vergi uygulanacak!

Çin'den gelen otomobillere yüzde 40 ek vergi uygulanacak!

İthal Çin otomobillerine ek vergi uygulanacak. Resmi Gazete kararına göre Çinli elektrik, içten yanmalı ve hibrit otomobiller için zam kapıda.

Bu hamle aslında hem ABD hem de Türkiye'nin Çinli otomobillere uyguladığı ek vergi adımı takip ediyor. ABD bir süre önce aldığı karar kapsamında Çinli elektrikli araçlara uyguladığı gümrük vergisini dört kata çıkardı.

Çin Ticaret Bakanlığı, AB'nin adımlarını yakından izleyeceğini ve Çinli şirketlerin haklarını savunmak için gerekli önlemleri alacağını söyledi. Gümrük vergileri ayrıca Tayvan'daki olaylar, insan hakları ve ekonomik iş birliği konularındaki anlaşmazlıkları da yansıtıyor.

Avrupa Komisyonu ayrıca soruşturmada iş birliği yapan Çinli otomobil üreticilerine yüzde 21, iş birliği yapmayan firmalara ise yüzde 38 oranında gümrük vergisiyle karşı karşıya kalacağını açıkladı. Tesla ve BMW gibi Çin'den elektrikli araç ihraç eden üreticiler de bu vergilendirmeye dahil edilecek.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER