Ekonomi

TÜRK-İŞ'in 9 bin TL'lik teklifi sonrası rakamlar değişti! İşte yeni tahminler

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun üçüncü toplantısı bugün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ev sahipliğinde düzenlendi. Masanın paydaşlarından TÜRK-İŞ 9 bin TL'lik tekliflerini açıklarken, uzmanlar bu rakama dair ilk görüşlerini Haber 7 ile paylaştı.

TÜRK-İŞ'in 9 bin TL'lik teklifi sonrası rakamlar değişti! İşte yeni tahminler
20-12-2022 20:48

Haber7

Tüm ÖZETİ| Türkiye'nin beklediği asgari ücret zammı için son viraj aşıldı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, bugün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ev sahipliğinde üçüncü kez bir araya geldi.

Üçüncü görüşmede enflasyon ve refah payı denklemi üzerinde durulurken, TÜRK-İŞ tarafı, 9 bin TL'lik tekliflerini kamuoyu ile paylaştı.

TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay, toplantının akabinde kameraların karşısına geçerken, görüşmenin detaylarını basın mensuplarına aktardı. 20 gündür devam eden sürecin akabinde açıklamalarda bulunan Atalay, 9 bin TL'lik tekliflerini şu sözlerle açıkladı:

"Şimdi teklifi Bakan Beye ve Komisyona söyledim. TÜRK-İŞ'in teklifi 9 bin lira. Verirlerse masaya oturup imzalarız, vermezlerse o meselenin içerisinde olmayız."

Asgari ücret zammı belli oluyor: TÜRK-İŞ ilk rakamı açıkladıAsgari ücret zammı belli oluyor: TÜRK-İŞ ilk rakamı açıkladı

UZMANLAR 9 BİN TL'LİK TEKLİFİ HABER 7'YE DEĞERLENDİRDİ

TÜRK-İŞ'in 9 bin TL'lik teklifinden sonra ilk görüşlerini Haber 7 ile paylaşan uzmanlar, masadaki tüm ihtimalleri değerlendirdi.

Teklif sonrası konuşulan rakamların 8 binden yukarı yönde ivmeleneceği söylenirken, enflasyon ve refah payı vurgusunda bulunuldu.

Haber 7, TÜRK-İŞ'in 9 bin liralık teklifinden sonra oluşabilecek beklentiyi Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin'e; Ekonomist Muhammed Bayram'a, Ekonomist Hikmet Baydar'a ve Doçent Doktor Yüksel Okşak'a sordu. İşte, uzmanların cevapları:

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin:

İşçi tarafının beklentilerinin (9 bin TL) bu civarda olması, TÜRK-İŞ tarafından değerlendirilmiştir. TÜRK-İŞ Kurulu, bugün sabah saat 11’de toplanmıştı. Orada bir değerlendirme yapmıştı. Belki de masaya otururken ya da asgari ücrette bu noktanın altına imza atılmamasına yönelik bir karar alınmış olma ihtimalini göz önünde bulunduruyorum. Bu nedenle 9 bin TL rakamı ifade edilmiş olabilir. İşverenler de belirli bir rakama geldiyse, 9 bin TL ile büyük bir rakam farkı bulunmuyorsa uzlaşma hali olabilir. Süreç devam ediyor. 31 Aralık’a kadar zaman var. Taraflar bir an önce asgari ücreti açıklayıp kamuoyunda bu meseleyi netleştirmek istiyor. Ben de asgari ücretin 8 bin lira ile 8 bin 500 lira arasında bir rakam olacağını başından beri söylüyordum. Burada psikolojik sınır hakimdi… İşçilerde de 8 binin üzerinde bir beklenti oluşmuştu. Dolayısıyla 9 bin liranın kabul edilebilir bir rakam olabileceğini düşünüyorum çünkü makas farkı çok fazla değil.

Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammed Bayram:

Ortalama rakamlar 8-8.500 TL arasındaydı. 8.250 TL ile 9.000 TL arasında bir rakamın gerçekleşebileceğini öngörüyorum. Çünkü 9.000 TL tutarı asgari ücretle beraber diğer ücretleri de arttırıyor. Komşu ücretlerle ortanca ücretleri arttırıyor. Bu manada 9 bin TL olamaz demiyorum. Ama 9 bin TL olursa bazı sorunlar oluşabilir. İşverene maliyeti ciddi bir şekilde artacak. O yüzden 9 bin TL rakamının biraz aşağı inmesini bekliyoruz. Bir önceki dönemdeki enflasyon yüzde 34’tü. Sayın Cumhurbaşkanımızın tensipleriyle 16 puanlık sosyal refah payı düzenlemesi yapıldı. Aynı şekilde yüzde 50’lik bir artış 8 bin 250 TL’ye tekabül ediyor. Bunun üzerindeki rakamların tamamını sosyal refah payı düzenlemesi olarak addedebiliriz.
 

Ekonomist Hikmet Baydar:

2021 yılında yapılan zam yüzde 36,08’di. Bu hemen hemen enflasyonu karşılamış demek. 2022 yılında ise bu rakam yüzde 50,55. Yıllık enflasyonun da yüzde 70 oranında olması bekleniyor. Arada 20 puanlık bir kayıp var. Bundan sonraki enflasyon hedeflerine de bakarsak yüzde 40 oranında hedef olduğunu görüyoruz. Şu an bu hedefe odaklanılmış durumda. Açıkçası 8 bin liralık rakamları söylememizin sebebi buydu. TÜRK-İŞ’in yaptığı açıklamayı provokatif buluyorum. Yani, ‘Uzlaşmak istemiyoruzaçıklaması gibi geldi bana. Dünyada birçok ülkede işçi ile işveren karşı karşıya. Satın alma gücü dünyanın her yerinde düştü. ABD’de yüzde 100’ü geçen çok ürün var. 9 bin tutarında bir fiyatın belirlenmesi çok kolay gibi görünüyor ama bu şu anlama da geliyor, önümüzdeki yıl işten çıkarmalar da artabilir. İşsizliği daha da tetikleyecek bir eyleme kalkışmamak lazım. 9 bin liralık bir fiyat biraz abartılı. Bunun karşılık bulacağını düşünmüyorum. 8-8.5 arasında bir rakam bana göre makul ama 9 bin bana göre hiç de anlamlı değil. 9 bin işverene dokunur mu? Ürününü sattığı sürece dokunmayacak. Ürününün üzerine koyacak, piyasa bunu ne kadar kabul ederse… Lakin bir durgunluk olduğunda bunun sebebi işçi maliyeti olarak görülebilir. Dolayısıyla işçi çıkartmaya başlayacaklar. Buna da hazırlıklı olmak lazım. Tahminen bir işçinin maliyeti 18 bin TL’yi bulabilir. Burada servis masrafları, iaşe, SGK primleri; vergilere de bakmak lazım.

Uludağ Üniversitesi Öğr. Üy. Doç. Dr. Yüksel Okşak:

Ben de 9 bin TL demiştim. Gayet yerinde. Olması gereken bu zaten… Herkes enflasyon farkına odaklanmış durumda. Şimdi refahtan alınan payla ilgili bir problem var. Enflasyon ve refah payı bir arada düşünüldüğünde 9 olması lazım. Yani olmamasının önünde bence hiçbir engel yok. İşverenin toplam girdi maliyetleri içerisindeki asgari ücret maliyeti, geçmişe göre her geçen gün azalıyor. Gelinen noktada 9 bin TL’lik asgari ücret beklentisi, çok da afaki bir durum değil.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER