Son ÖZETİ| dönemde sıklıkla görülmeye başlanan tükenmişlik sendromu vatandaşlar tarafından merak edildi. Soğuk kış günlerini depresif geçirenler tükenmişlik sendromunun belirtilerini ve tükenmişlik sendromuna neyin iyi geleceğini araştırıyor.
TÜKENMİŞLİK SENDROMU NEDİR?
Tükenmişlik sendromu, kişinin aile, arkadaş ve sosyal çevresinden keyif alamama, başarı duygusundaki azalma hali olarak tanımlanabilir. Yaşanan stresli durumlar tükenmişlik sendromuna yol açabilir.
Tükenmişlik sendromuna yakalanan kişiler genellikle çevrelerine katabilecek bir değer kalmadığını hissedebilir veya çevrelerinde yaşananlardan zevk almayabilirler.
Tükenmişlik sendromu eğer tedavi edilmez ve ilerlerse depresyon, kalp hastalığı gibi sağlık sorunlarına dahi yol açabilir.
TÜKENMİŞLİK SENDROMU NEDEN OLUR?
Tükenmişlik sendromu tek bir nedene bağlı değildir; karmaşık bir durumdur. Aşırı iş yükü, sınır koyamama, iş yerinde mobbing, belirsiz beklentiler, sürekli baskı altında kalma, mükemmeliyetçilik gibi durumlar tükenmişlik sendromunun sebeplerinden olabilir.
TÜKENMİŞLİK SENDROMUNUN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Tükenmişlik sendromuna yakalanan kişiler sürekli bir bunalmışlık hissi içindedirler. Bunun yanı sıra şu belirtileri taşıyabilirler:
BitkinlikBaş ağrısı, karın ağrısıİştahsızlık ya da aşırı yemeUykuda düzensizlikHer şeyden kaçma ve yalnız kalma isteğiDuygusal acıyı bastırmak için maddeye yönelimDuygusal dengesizlikAnksiyeteTÜKENMİŞLİK SENDROMUNA NE İYİ GELİR?
Yaşam tarzındaki birtakım değişiklikler tükenmiş sendromuna iyi gelebilir. Düzenli egzersiz yapma, sağlıklı ve düzenli beslenmek, yoga, meditasyon ya da çeşitli nefes egzersizleri, sosyal ortamının değiştirilmesi bunlardan bazılarıdır. Yanı sıra psikolojik destek almaktan da çekinmeyin.
TÜKENMİŞLİK SENDROMU TEDAVİSİ
Psikoterapi, tükenmişlik sendromunun arkasında yatan sebepleri keşfetme ve gerekli düzenlemeleri yapmak noktasında bir tedavi yöntemidir.
Editor : Şerif SENCER