Teknoloji

Topraklamanın Vücudumuza Faydaları Nelerdir? - Webtekno

Ailece toplanıp pikniğe gittiğinizde “Ayakkabılarınızı çıkarın da bir toprağa basın, elektriğinizi atın!” diyen babanız bunu neden söylüyor olabilir? Vücudun gerçekten elektriği depolayan bir cihaz gibi çalışıp çalışmadığını öğrenmenize dakikalar kaldı.

Topraklamanın Vücudumuza Faydaları Nelerdir? - Webtekno
09-07-2023 09:14

Çok ÖZETİ| eski çağlarda yüksek tabanlı spor ayakkabıların ya da stilettoların giyilmediğini tahmin ediyorsunuzdur. Yakın geçmişe bakacak olursak ayakları koruyabilmek adına gerçek deri ayakkabılar tercih ediliyordu. Peki ya sonra yüksek topuklu, farklı materyaller kullanılarak üretilen ayakkabılar kullanılarak doğadan uzaklaşmaya başladığımızda neler oldu?

Vücudumuz için tehdit oluşturabilecek serbest radikaller vücudun doğal fonksiyonları sırasında oluşur ve savunma mekanizmamız antioksidanlar sayesinde bu radikallerle savaşır. Buraya kadar her şey tamam! Peki konunun topraklama gibi basit bir eylemle ne gibi bir ilgisi olduğunu birlikte inceleyelim.

Stres düşmanı, uyku dostudur.

topraklama

Bildiğiniz gibi vücuttaki en büyük tehlike; stres. Sürekli kaldığınız bir dersin sınavına hazırlanırken ya da toplantıya yetişmeye çalışırken trafikte sıkışıp kaldığınızda yani strese her maruz kalışınızda vücutta kortizol hormonu salgılanır.

Asıl görevi gün içerisinde enerjik olmanızı sağlamak ve sabah uyanmanızı kolaylaştırmak olan kortizol, çok fazla salgılandığında vücut dengesinin bozulmasına neden oluyor. Dengesi bozulan vücut, uyku yoksunluğu çekmeye başlar. Kaliteli uyku uyuyamadığımızda daha sinirli, depresif ve anksiyeteye meyilli bir insan haline gelmemiz tam da bu yüzden.

“Peki kortizol hormonunun topraklamayla ilgisi ne?” diye soracak olursanız bu paragrafı sonuna kadar okumanız yeterli olacaktır. Stresli insanlar üzerinde yapılan bilimsel çalışmalar topraklama sayesinde kortizol miktarlarında düşüş yaşandığını ve kişilerin biyolojik saatlerinin dengelendiğini göstermektedir.

Kendini yorgun ve halsiz hissedenler için enerji deposudur.