Teknoloji

Tofaş'lardaki "S, L, SL, SLX" Harfleri Ne Anlama Geliyor?

Tofaş kuş serisi, ülkemizin en popüler otomobillerinden. 2023'te bile hala binlerce Tofaş'ı trafikte görüyoruz. Peki bu arabaların arkasında yazan "L, SL, SLX" gibi isimler ne anlama geliyor? Gelin, açıklayalım.

Tofaş'lardaki
10-03-2023 14:53

Özellikle ÖZETİ| 90'lı yıllara damgasını vuran birkaç sayılı araba modeli var. Ülkemiz için Tofaş'ın kuş serisi arabalarını bu listeye kolaylıkla ekleyebiliriz. Özellikle ilk arabasını alacak gençlerin ilk tercih ettiği modellerden biri olan Tofaş kuş serisinde Şahin, Doğan ve Kartal modelleri bulunuyor. Serinin genelde uygun fiyatlı modeli Şahin'di. Doğan ise bazı ufak aksesuar ve özellik avantajıyla sedan otomobiller için kuş serisinin daha lüks modeli olarak karşımıza çıkıyordu. 

Kartal ise bu serinin station wagon kasa tipine sahip modeliydi. Tofaş'ın Doğan ve Kartal araçlarında L, SL, SLX ve S modelleri yer alıyor. En üst paketin SLX olduğunu biliyoruz ancak bu paketlerin ne sunduğunu bilmiyoruz.

Tofaş'ın Doğan ve Kartal araçlarında kullandığı bu modeller otomobillerin lükslüğüne vurgu yapmak için kullanılıyordu.

Tofaş Doğan

Tofaş'lardaki "L" modeli "Lüks, "SL" modeli "Süper Lüks", "SLX modeli "Süper Lüks Ekstra" ve "S" modeli "Süper" anlamlarına geliyor.

Bu modeller dışında daha çok Şahin'lerde gördüğümüz 1.4, 1.4 ie, 1.6 ie gibi modeller var. Bu modeller, arabanın motoruyla alakalı detaylar. Bizim odaklanacağımız modeller, araca önemli farklılıklar katan özel modeller olacak.

Tofaş'ın kuş serisinin lüks araç serisi Doğan, 1988'de tasarım değişikliğine gitti.

Tofaş Doğan

Tofaş, 1988 yılında yeni bir tasarımla yeni kuş serisini çıkardı. Yeni model Fiat Regata'nın altyapısını kullanıyordu. Bugün piyasada gördüğümüz Tofaş grubu araçların büyük bir kısmı 1988'den sonra çıkanlardan oluşuyor. 

1990 ve 1992 yılları arasında yollarda Doğan L versiyonları dolaşmaya başladı.