Nisan ÖZETİ| 1912’de bir buzdağına çarpması sonucu Kuzey Atlantik Okyanusu’nun dibine batan Titanik, şüphesiz dünya tarihinin en ünlü gemisi. 1500’den fazla insana mezar olan gemi hakkında araştırmalar hâlâ devam ediyor. Birkaç ay önce, geminin enkazının daha önce görülmemiş görüntüleri paylaşılmıştı.
Bugün ise geminin enkazıyla ilgili yapılan yepyeni bir çalışma paylaşıldı. BBC’nin yayınladığı habere göre araştırmacılar, enkazın dijital bir versiyonunu oluşturarak gemiye benzeri görülmemiş bir şekilde bakmamızı sağladı.
3D model, enkazın 700 binden fazla görüntüsü kullanılarak oluşturuldu
Proje, derin sulardaki araştırmalarıyla bilinen Magellan Limited ve yapım şirketi Atlantic Productions ile birlikte yürütüldü. İki şirketten araştırmacılar, 2022 yazında okyanusun yüzeyinin yaklaşık 3800 metre altında bulunan Titanik enkazının 700 binden fazla görüntüsünü aldı. Bu görüntüler, daha sonra geminin 3 boyutlu dijital bir kopyasını oluşturmak için kullanıldı.
Magellan’dan Gerhard Seiffert modele ilişkin, “Oluşturduğumuz şey, en kazın yüksek derecede gerçekçi fotorealistik 3D modeli. Daha önce, çekilen görüntüler tek seferde enkazın yalnızca küçük bir alanını görmenizi sağlıyordu. Bu model ise, insanların yakınlaştırma ve uzaklaştırma yapmasına olanak tanıyor ve ilk kez tüm enkaza tek seferde bakmasını sağlıyor” ifadelerini kullandı.
Gemi tarandıktan sonra araştırmacıların elinde 16 TB veri ve 4K video kaldı. Bu veriler üzerinde yapılan ve aylarca süren işlemlerin ardından da 3D modelin videoları ve fotoğrafları karşımıza çıktı. Atlantic Productions, sürecin bir de belgeselini çekti.
Model, geminin üzerindeki seri numaralarından açılmamış şampanya şişelerine kadar birçok ayrıntıya sahip. Uzmanlar, 3D kopyanın tarihçiler ve mühendislere Titanik’in batışı hakkında daha fazla bilgi sağlayabileceğini söylüyor.
Editor : Şerif SENCER