Politika

'Temel korkusu' sardı! 99 depreminin bakanı, "Erdoğan buradan şamar yer" demişti

Milletin acısını paylaşmak yerine 'Erdoğan buradan şamar yer' diyen Koray Aydın'ın sicilini hatırlatan Zekeriya Say, 'Muhalefet, Erdoğan’ın sözünü tutacağını, yeni bir “AK Parti destanı”nın altında kalacağını çok iyi biliyor.' diye yazdı.

'Temel korkusu' sardı! 99 depreminin bakanı,
17-02-2023 13:19

Yeni ÖZETİ| Akit Gazetesi'ndeki köşesinde "Zilleti 'temel korkusu' sardı!" başlıklı yazısı kaleme alan Haber7 yazarı Zekeriya Say, Millet İttifakı'nın derdinin seçim olduğunu kaydetti. 

KORAY AYDIN'IN YAPAMADIĞI KONUTLARI AK PARTİ YAPTI

1999 depreminde dönemin Bayındırlık ve İskan Bakanı Koray Aydın'ın ihaleye fesat karıştırmaktan Yüce Divan'a gönderildiğini belirten Zekeriya Say, Bakan Aydın'ın felaketten 81 gün sonra yaptığı açıklamada, 'depremzedeler için 60 bin kalıcı konut' sözünü yerine getirmediğini vurguladı. İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Koray Aydın'ın yapamadığı konutları 2001'den sonra kısa sürede AK Parti'nin tamamladığını belirten Zekeriya Say, "3 Kasım 2002 seçimlerinde AK Parti iktidara geldi. Çiçeği burnunda hükümet,  tüm yarım kalan işler gibi depremzedelerin evlerini de inşa etmeye başladı. Hükümetinin 1’nci, depremin 4’üncü yılında 60 bin konutun, 33 bin 737’si tamamlandı. Kalan konutlar da kısa süre içerisinde tamamlanarak hak sahiplerine teslim edildi." ifadelerini kullandı.

"ERDOĞAN BURADAN ŞAMAR YER" DİYEREK BIYIK ALTINDAN GÜLMÜŞTÜ AMA..

Bingöl, Van, İzmir ve Elazığ depremlerinde iyi sınav veren AK Parti'nin Kahramanmaraş Depremi'yle yıkılacağını zanneden ve "Erdoğan buradan şamar yer" diyerek milletin acısının umrunda olmadığını gözler önüne seren İYİ Partili Koray Aydın'ı konu alan Say, "6 Şubat’taki depremin ardından İP lideri Meral Akşener ile bölgeye giden Koray Aydın, enkazı görür görmez, bıyık altından gülerek, “Erdoğan buradan şamar yer” demişti. Temel atma hazırlıklarını duyan ittifak ortakları ise şu sıralar, “ille de seçim” diye tutturmuş durumda… Zira muhalefet, Erdoğan’ın sözünü tutacağını ve yeni bir “AK Parti destanı”nın altında kalacaklarını çok iyi biliyor. O yüzden temeller atılmadan sandığa kavuşmak istiyorlar." diye yazdı.

İşte Zekeriya Say'ın o yazısı:

Japon kenti Kobe, 1995 yılında yaşanan 7,3 şiddetindeki depremle yerle bir oldu. 

17 Ocak günü yaşanan depremde 88 bin ev hasar görürken, evlerin 46 bini ise tamamen yıkıldı. 1,5 milyon nüfuslu kentte 6 bin 400 kişi öldü, 350 bin kişi de evsiz kaldı.

Kobe Üniversitesi Şehir Planlama Profesörü Yosuke Hirayama, depremden sonra yaptığı açıklamada, “büyüleyici ve yeni bir kent kurmak için bir fırsat yakaladık” dedi.

Japonlar iki yıl içinde yıkılan 46 bin evi yeniden inşa etti. Yeni otoyollar, yeni havalimanı ve hatta yeni banliyöler inşa edildi. Kobe halkı, dört yıl içinde tamamen yeni ve büyüleyici bir kente kavuştu.

Japonların, “Kobe Depremi”nin izini tamamen sildiği yıl olan 1999’da, Türkiye “Marmara Depremi” ile sarsıldı. 17 Ağustos 1999 yılında yaşanan depremde 70 bine yakın konut yıkıldı. 

Deprem anında mışıl mışıl uyuduğu için uyandırılmaya kıyılamayan DSP’li Bülent Ecevit liderliğindeki dönemin hükümeti, “30 Kasım’da yetiştirilecek” diyerek, 26 bin 500 prefabrike konutun sözünü verdi. Kasım ayına gelindiğinde, söz verilen konutların ancak üçte birinin inşaatı bitti. Bitenlerin de suyu ve elektriği tam olarak bağlanamadı.

Marmara Depremi sırasında “Bayındırlık Bakanı” koltuğunda, şu sıralar İyi Parti Genel Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Koray Aydın oturuyordu. Bakan Aydın, felaketten sonra yaptığı açıklamada, “depremzedeler için 60 bin kalıcı konut” yapma sözü verdi.

Depremden 81 gün sonra kameralar karşısına geçen Aydın, bırakın herhangi bir kalıcı konutun temelini atmayı…

Bugüne kadar yapılan çalışmalarda sadece 15 bin konut için arazi bulunabildi” diyerek, 60 bin konut için arazi bulamadıklarını itiraf etti.

Aralarında TOBB, Konya Valiliği ve bazı özel şirketlerin de olduğu kurum ve kuruluşlar da bağışladıkları 10 bin kalıcı konut için hükümetten arazi tahsisi bekliyordu.

Beş bin konut bağışlayacağını açıklayan TOBB’un Başkanı Fuat Miras, “Paramız, projemiz elimizde. Arsa bekliyoruz. Ancak bizim ile ilgilenen yok” diye, dert yanarken..

Koray Aydın, “Aralık ayını bulur” diyerek, bir kez daha acziyet beyanında bulunuyordu.

Arsa sorununu gecikmeli de olsa çözen Koray Aydın sorumluluğundaki Bayındırlık ve İskân Bakanlığı, yapılacak olan kalıcı konutların finansmanı için Dünya Bankası’ndan ve Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası’ndan kredi sağladı. 

Depremzedelerin özlemle beklediği konutların ihalesi ise haziran ve temmuz aylarında gerçekleştirildi. Şartnameye göre “beş ay içinde bitirilmesi gereken” konutların,  2000 yılının Aralık ayında hak sahiplerine teslim edilmesi gerekiyordu. Aralık ayına 2 gün kala kameralar karşısında geçen Aydın, (haşa) “Konutta Türk mucizesi yarattık” dedi. 

Konutların tamamlanmasının “mucizeye” kaldığı daha sonra anlaşıldı.

Zira Koray Aydın, aralarında deprem konutlarının da bulunduğu ihalelere fesat karıştırmak suçlarından Yüce Divan’a gönderildi. Aydın’ın deprem konutları için yapılan ihaleden önce babası ve kayınbiraderiyle birlikte  “Halil İbrahim Aydın İnşaat Malzemeleri Elektrik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi”ni kurduğu ve bu şirketin deprem ihaleleri alan firmalara malzeme sattığı ileri sürüldü.  

Diğer yandan, ihaleleri alan bazı firmalar ise iflas ederek inşaatlara ara verildi. Bazıları da inşaat yapım tekniklerini ihlal ederek kalitesiz konutlar üretti. Birçok evin duvarları ya çatladı ya da açıldı.

Derken…

3 Kasım 2002 seçimlerinde AK Parti iktidara geldi.

Çiçeği burnunda hükümet,  tüm yarım kalan işler gibi depremzedelerin evlerini de inşa etmeye başladı. Hükümetinin 1’nci, depremin 4’üncü yılında 60 bin konutun, 33 bin 737’si tamamlandı. Kalan konutlar da kısa süre içerisinde tamamlanarak hak sahiplerine teslim edildi. Bu konuyla ilgili açıklama yapan Başbakan Erdoğan, “Marmara Depremi’nden sonra geçici konutlar yapmışlardı. ‘8 ila 12 ayda bitecek’ demişlerdi. Onların harcadıklarının çok altında hem de daha kısa sürede biz kalıcı konutları bitirdik. Azmin, inancın, kararlılığın elinden hiçbir şey kurtulamaz’’ dedi.

Hakikaten, azmin elinden hiçbir felaket kurtulamadı.

AK Parti, 2003 Bingöl Depremi’nden sonra 9 bin 21 konut ile 222 adet okul yaptı.

2011 Van depreminde, soğuk havada donmayan beton sayesinde kışın ortasında 27 bin konutu tamamlandı. Sonrasında 2020’deki depremde yıkılan 75 konut ve 16 ahırı, 2020 İzmir Depremi’nde yıkılan 2 bin 245 konutu ve son olarak Elazığ Depremi’nde çöken 24 bin 537 adet evi hak sahiplerine teslim etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğindeki AK Parti iktidarı, şimdi de “asrın felaketi” olarak nitelendirilen ve 10 ilde büyük yıkımlara yol açan depremin ardından 300 bin kalıcı konut için kolları sıvamış durumda… Bir yandan depremzedeler için geçici barınma merkezleri oluşturulurken, diğer yandan Mart ayında 30 bin konutun temelinin atılması için hazırlık yapılıyor. Haziran’da ise bu rakamın 100 bini bulacağı söyleniyor.

6 Şubat’taki depremin ardından İP lideri Meral Akşener ile bölgeye giden Koray Aydın, enkazı görür görmez, bıyık altından gülerek, “Erdoğan buradan şamar yer” demişti.

Temel atma hazırlıklarını duyan ittifak ortakları ise şu sıralar, “ille de seçim” diye tutturmuş durumda… Zira muhalefet, Erdoğan’ın sözünü tutacağını ve yeni bir “AK Parti destanı”nın altında kalacaklarını çok iyi biliyor. O yüzden temeller atılmadan sandığa kavuşmak istiyorlar.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER