Dünyanın ÖZETİ| en popüler sosyal medya uygulamalarından birisi olanTelegram'ın halka arz umutları, Telegram CEO'su Pavel Durov'a yöneltilen suçlamalar nedeniyle büyük bir darbe aldı. Durov'un Fransa'da uygulamanın suç faaliyetlerini yeterince engellemediği gerekçesiyle karşı karşıya olduğu suçlamalar, Dubai merkezli Telegram için büyük bir kriz oluşturdu. Öte yadan şirketin tahvil sahipleri de son günlerde yaşanan olaylar yüzünden büyük kayıplar yaşadı.
Durov, geçen mart ayında şirketin halka arz planlarından bahsetmişti. Ayrıca potansiyel yatırımcıların, Telegram'ın değerini 30 milyar doların üzerinde belirlediğini söylemişti. CNBC-e'de yer alan habere göre uzmanlar, son yaşananlardan sonra herhangi bir halka arzın zorluklarla karşılaşacağını düşünüyor.
Durov, Telegram'ın suçları yeterince ele almadığı gerekçesiyle Fransa'da çeşitli ön suçlamalarla karşı karşıya. Bu suçlamalar arasında 10 yıla kadar hapis cezası öngören suçlar da bulunuyor.
Telegram, 2026 yılına kadar kendini finansal olarak sürdürülebilir hale getirmeyi hedefliyordu.
Telegram'ın 2023 mali raporlarına göre, şirket geçen yıl 342 milyon dolar gelir elde etti. Ancak işletme zararları 108 milyon doları gördü. Vergi sonrası toplam zarar ise yaklaşık 173 milyon dolar olarak kaydedildi.
Şirket, 2026'da vadesi dolacak yaklaşık 2.4 milyar dolarlık borç finansmanı sağladı ve 2021'de 1 milyar dolarlık tahvil ihraç etti.
Durov, Telegram tahvillerinden en az 64 milyon dolarlık kısmını kişisel olarak satın aldı. Ancak, Durov'un tutuklanmasının ardından tahvil fiyatları yüzde 10 düşerek dolar başına yaklaşık 87 cente geriledi.
Telegram'ın tahvil sahipleri, bir halka arz gerçekleştirilirse, tahvil borçlarını indirimli bir şekilde hisse senedine dönüştürebilecek. Bu, şirketin Mart 2026'dan önce halka arz edilmesi için bir teşvik. Ancak yatırımcıların, Telegram'ın 'toplum dışı' bir platform olup olmadığından emin olmadan halka arza girmekte tereddüt edeceği düşünülüyor. Bu durum, tahvil yatırımcıları için de benzer bir ikilem oluşturabilir.
Toncoin'in değerinde büyük düşüş
Telegram'ın dijital varlıkları, 2023 yılında 400 milyon dolarlık değere ulaştı. Şirketin Toncoin adında bir kripto para birimi de var. Durov'un tutuklaması sonrasında Toncoin'in değeri yüzde 20 oranında düştü.
Durov'un, platformu nasıl yöneteceği veya görevini küçük bir sadık çalışan grubuna mı bırakacağı belirsizliğini koruyor.
Durov, 50 kadar çalışanı olduğunu ve ekibinin çoğunun Ukraynalı kodlayıcılardan oluştuğunu söylemişti. Şirketin merkeziyetçi liderlik tarzı, Telegram'ın Durov olmadan varlığını sürdürebilir mi sorusunu gündeme getiriyor.
Editor : Şerif SENCER