Akıllı ÖZETİ| telefonlarımız artık vücudumuzun bir uzvu haline geldi. Öyle ki bazen ekran kullanım süremiz, uyku süremizden daha uzun olabiliyor. Bu kadar yoğun bir şekilde kullandığımız cihazdaki sorunlar da normalden çok daha fazla gözümüze batmaya başlıyor. İşte aşırı ısınma, bu sorunların en önemlilerinden bir tanesi. Bazen telefon o kadar aşırı ısınıyor ki patlamasından bile endişe edecek hale geliyoruz.
Hemen paniğe kapılmayın, telefonların ısınması son derece normaldir. Ancak telefon aşırı ısınıyor ve kapanıyorsa ya da bu konuda uyarı vermeye başladıysa önemli bir sorun haline gelmiş demektir. Tabii hemen patlama falan olmaz ama her aşırı ısınma, telefonun ömrünü ve kullanım kalitesini azaltır. Telefon neden aşırı ısınıyor gelin yakından bakalım ve uygulayabileceğiniz en güvenli soğutma yöntemlerini görelim.
Neden telefon aşırı ısınıyor? İşte en çok karşılaştığımız telefon ısınma nedenleri:
Batarya ve şarj aleti kaynaklı sorunlar.Güncel olmayan uygulamalar.Aşırı kullanım.Casus yazılım.Kılıf ve ortam ısısı gibi dış etkenler.Batarya ve şarj aleti kaynaklı sorunlar:
Hangi teknoloji ürününü kullanıyorsanız kullanın ilk yaşayacağınız sorun batarya kaynaklı olacaktır. Çünkü cihazın ısınmasına neden olan elektrik akımı aslında batarya merkezli olarak yayılır. Bu nedenle eskimiş bataryalar sık sık boşalıp yeniden doldurulduğu için de ısınma yaratması normaldir. Benzer bir duruma şarj aleti de neden olur. Özellikle orijinal olmayan adaptör ya da kablo kullanıyorsanız bu riski göze almanız gerekiyor.
Güncel olmayan uygulamalar:
Teknoloji dünyasında her şeyin başı güncellemedir, bunu asla unutmayın. Güncel olmayan uygulamalar nedeniyle telefonunuz zorlanacak ve bu zorlanma nedeniyle de ısınacaktır. Eğer güncel olmayan uygulamaların olduğu telefonunuzun işletim sistemi de güncel değilse vay halinize. Isınmayı geçtik, sağlıklı çalışıyor olması bile bir mucize.
Aşırı kullanım:
Nasıl ki biz insanlar olarak ne kadar çok hareket edersek o kadar fazla ısınıyor ve soğumak için de terliyorsak aynı durum telefonlarımız için de geçerli. Telefonunuzda aynı anda birden fazla işlem yapıyorsanız, arka planda pek çok uygulama açıksa, kamera ve benzeri uygulamalar çok uzun süre çalıştıysa ya da saatlerdir telefonu aktif bir şekilde kullanıyorsanız ısınması son derece normal. Hele bir de yüksek grafikli oyunlar oynuyorsanız ısınmasın da ne yapsın.
Casus yazılım:
Casus yazılımlar, kötü amaçlı yazılımlar ya da virüsler; siz farkında olmadan cihazınıza girerler ve arka planda devamlı bir şeyler karıştırırlar. Hal böyle olunca telefonunuz aşırı çalışmış olur ve normal olarak ısınır. Tabii telefonunuza bir casus yazılım bulaştıysa belki de en son endişelenmeniz gereken sorun ısınma olacaktır.
Kılıf ve ortam ısısı gibi dış etkenler:
Cihaz problemlerinin yanı sıra bir de telefonunuzun ısısını arttıran dış etkenler vardır. Güzel görünen ama telefonun hava ile temas etmesini engelleyen kılıflar en yaygın ısınma nedenlerinden bir tanesidir. Eğer bulunduğunuz ortamda hava çok sıcaksa, telefon ısı kaynağına yakın duruyorsa ya da uzun süre güneş altında beklediyse aşırı ısınması son derece normal bir durumdur.
Telefon aşırı ısınınca ne yapmalıyım? İşte aşırı ısınan telefonu güvenle soğutma yöntemleri:
Batarya ömrünü kontrol edin. Uygulamalarınızı güncel tutun.Arka plandaki uygulamaları kapatın.Antivirüs uygulamaları kullanın.Telefonu dış etkenlerden koruyun.Batarya ömrünü kontrol edin:
Her telefonun Ayarlar uygulaması içerisinde bir Pil sayfası vardır. Bu sayfaya girerek telefonunuzun batarya kalitesi konusunda bilgi alabilirsiniz. Eğer pil sağlığı yüzde 80’nin altına düştüyse değiştirmeyi düşünebilirsiniz. Her zaman orijinal adaptör ve şarj kablosu kullandığınızdan emin olun. Telefonu şarj olurken güneş altında bırakmayın ve eğer ısınma durumu kronik hale geldiyse yüzde 80’den fazla şarj etmemeye çalışın.
Uygulamalarınızı güncel tutun:
Bu yöntemi yalnızca telefonlarınızda değil, tüm cihazlarınızda uygulayın. Öncelikle kullanılan işletim sisteminin en güncel versiyonunda olduğunuzdan emin olun. Daha sonra kullandığınız tüm uygulamaların en yeni güncellemelerini yükleyin. Bu tür işlemlerle uğraşmak istemiyorsanız güncellemelerin otomatik olarak yüklenmesi talimatını verin.
Arka plandaki uygulamaları kapatın:
Telefonun aşırı kullanımı ısınmanın en temel nedenlerinden bir tanesi olduğu için arka planda çok fazla uygulama çalışmamasına dikkat edin. Kullandıktan sonra bu uygulamaları kapatın. Uzun saatler boyunca telefonla işlem yapmayın, en azından ara sıra bırakın beş dakika dinlensin. Bu sırada cihazı uçak moduna alarak en ufak bir işlem dahi yapmasını engelleyebilir ve böylece tam anlamıyla dinlenmesini sağlayabilirsiniz. Tabii tamamen kapatmak da bir seçenek.
Antivirüs uygulamaları kullanın:
Bu da aslında tüm cihazlarınızda uygulamanız gereken bir güvenlik önlemidir. İnternete bağlanıyorsak ve bir şeyler indiriyorsak her zaman risk altındayız demektir. Bu nedenle güvenilir bir antivirüs yazılımı kullanarak olası casus yazılımları, kötü amaçlı yazılımları ve virüsleri daha bulaşmadan engelleyebilirsiniz. İnternet tarayıcı uzantılı bir antivirüs yazılımı kullanırsanız olur olmadık sitelerden gelecek tehlikeleri de önlemiş olursunuz.
Telefonu dış etkenlerden koruyun:
Evet, o süslü püslü telefon kılıfı çok güzel görünüyor ama telefonunuzun ısınmasına neden oluyorsa atın gitsin, alternatif bir kılıf bakın. Telefonunuzun ısı kaynağından uzak durmasına ve en önemlisi uzun süre güneş altında kalmamasına dikkat edin. Özellikle şarj olduğu sırada gölgede ve serin bir yerde kalmasına özen gösterin.
Aşırı ısınan telefona acil müdahale edeyim derken dikkatli olun:
Telefonunuzu şarj ettiğiniz sırada kullanırken bir baktınız aşırı ısınmış ve hatta uyarı vermiş. Sakin olun. Hemen telefonu şarjdan çıkarın, kapatın ve kılıfı çıkarın. Cihazı serin ve gölge bir yere bırakın. Direkt olarak zemine temas etmesi yerine, her taraftan hava alacak şekilde bırakırsanız sağlıklı bir şekilde soğuyacaktır.
Bazı kullanıcılar aşırı ısınma durumuna karşı olmadık yöntemler kullanabiliyor. Telefonu vantilatörün önüne tutmak ve hatta buzdolabına atmak gibi. Sakın böyle şeyler yapmayın. Aşırı ısınmış bir telefon bu kadar ani bir şekilde soğuk havaya ya da neme maruz kalırsa en iyi ihtimalle bozulur. Acele etmeyin, doğal bir şekilde kendi kendine soğumasını bekleyin.
Telefonum aşırı ısınıyor diyenlerin güvenle uygulayabilecekleri en güvenli ve etkili yöntemlerden bazılarını anlattık. Eğer ısınma durumu kronik hale geldiyse mutlaka cihazın yetkili teknik servisi ile iletişime geçmelisiniz. Kimbilir belki de yeni bir cihaz almanın vakti gelmiştir.
Editor : Şerif SENCER