Teknoloji

Telefon Satmadan Önce Mutlaka Bilmeniz Gereken 10 Kural!

Günümüzde telefon değiştirme sıklığımız, teknoloji hızına ayak uydurmak için oldukça arttı. Yeni bir telefon modeli çıktığında, elimizdeki eski telefonu satma fikri cazip geliyor. Ama bir dakika! Telefonunuzu satmadan önce yapmanız gereken birkaç önemli adım var.

Telefon Satmadan Önce Mutlaka Bilmeniz Gereken 10 Kural!
29-09-2024 19:17

Eğer ÖZETİ| bu adımları atlamazsanız hem güvenliğinizden emin olur hem de telefonunuzu daha iyi bir fiyata satabilirsiniz.

Peki, telefon satarken nelere dikkat etmelisiniz?

Verilerinizi yedekleyin.

telefon yedekleme

Telefonunuzu satmaya karar verdiğinizde yapmanız gereken ilk şey, içindeki tüm verilerinizi yedeklemek. Fotoğraflarınız, videolarınız, mesajlarınız, uygulama verileriniz ve hatta oyunlardaki ilerlemeleriniz… Her şeyin güvende olduğundan emin olun.

iCloud, Google Drive gibi bulut hizmetleriyle tüm verilerinizi online olarak saklayabileceğiniz gibi eğer bulut servislerini kullanmak istemiyorsanız, bilgisayarınıza manuel olarak da yedekleme yapabilirsiniz.

Telefonunuzu yeni sahibine teslim ettiğinizde geri dönüş yok. Bu yüzden yedekleme işlemini atlamayın!

Fabrika ayarlarına sıfırlama yapın.

Telefonunuzdaki tüm kişisel bilgilerin yeni sahibiyle paylaşılmamasını sağlamak en önemli adımlardan biri. Bunun için telefonu fabrika ayarlarına döndürmek zorundasınız.

Bunun için de telefonunuzun “Ayarlar” kısmından “Sıfırla” bölümüne giderek tüm bilgileri silip cihazınızı ilk günkü hâline getirebilirsiniz. Ancak bu adımı atmadan önce yedeklemeyi unutmayın!

SIM kartınızı ve SD kartınızı çıkarın.

sım kart

Birçoğumuz telefon satarken SIM kartı çıkarmayı unutmuyoruz ama SD kartlarımızı atlayabiliyoruz. Bu kartların içinde kişisel bilgiler, fotoğraflar ve diğer dosyalar olabiliyor.

Hesaplarınızı kapatın ve çıkış yapın.

Telefonunuzu sıfırlamadan önce özellikle Apple ve Google hesaplarınızdan çıkış yapmanız gerekiyor. Aksi takdirde, yeni sahibi telefonunuzu aktif ettiğinde hâlâ hesaplarınızın açık olduğunu görebilir ve bu güvenlik açığına sebep olabilir.

Hesaplarınızdan çıkış yaptığınızdan ve bulut senkronizasyonunun durdurulduğundan da emin olun. Böylece yeni kullanıcıyla verileriniz paylaşılmaz.

Telefonunuzu temizleyin.

telefon silmek

Telefonun fiziksel durumu da alıcılar için en az teknik özellikleri kadar önemli. Cihazın dış görünüşü iyi durumda olursa satış fiyatını yükseltmeniz de mümkün olabilir.

Mikrofiber bezle ekranı ve kasayı temizlerken özellikle köşelerde biriken tozlara da dikkat edin.

Telefonunuzun üzerinde bir ekran koruyucu ya da kılıf varsa bunu da çıkararak temizleyin. Yeni sahibine sıfır gibi bir telefon teslim etmek her zaman daha etkileyici olur. Siz de aynı şeyi isterdiniz değil mi?

IMEI numarasını not alın.

IMEI numarası

Telefonunuzun IMEI numarası, cihazınıza özel bir kimlik numarası ve ileride yaşanabilecek herhangi bir sorun için gerekli olabilir. Özellikle telefonun çalınması ya da kaybolması durumunda bu numara oldukça önemli hâle geliyor. IMEI numaranızı kaydedin ve güvenli bir yerde saklayın.

IMEI numaranızı ise cihazınızın numara çevirme ekranına *#06# yazarak öğrenebilirsiniz.

Satış platformunu seçin.

ikinci el telefon satışı

Telefonunuzu satarken hangi platformu seçeceğiniz de önemli bir detay. Farklı platformlar farklı hedef kitlelere hitap eder ve fiyatlandırma da buna göre değişebilir.

Sahibinden, Letgo gibi siteler ikinci el telefon satışı için en yaygın kullanılan platformlar. Bu sitelerde telefonunuz için ilan verebilirsiniz.

Bir diğer yöntem de tabii ki telefoncuya vermek ancak genellikle düşük fiyat verme olasılıkları da var. Bunu da göz ardı etmeyin.

Telefonunuzu satacağınız platformu seçerken güvenliğe ve dolandırıcılık riskine de dikkat edin.

Telefonun değerini doğru belirleyin.

telefon satmak

Telefonunuzu satarken fiyatta karar kılmak bazen zor olabilir. Eğer fiyatı çok yüksek tutarsanız, alıcı bulmanız zorlaşır. Çok düşük tutarsanız da zarar edersiniz. Peki, doğru fiyat nasıl belirlenir?

Satmayı düşündüğünüz modelin ikinci el piyasasındaki fiyatlarına göz atın. Aynı modelin farklı durumdaki cihazlarını karşılaştırın.

Cihazınızın ekranında çizik, kasasında darbe varsa da bunu fiyata yansıtmalısınız. Telefon kutusu, şarj cihazı, kulaklık gibi orijinal aksesuarları da sunarsanız, fiyatı biraz artırabilirsiniz.

Telefonunuzu cazip bir fiyata satmak için dengeli bir strateji izlemelisiniz.

Garanti ve fatura bilgilerini hazırlayın.

Telefonunuz hâlâ garanti kapsamında mı? Eğer öyleyse, bu alıcı için büyük bir artı olabilir. Telefonun garanti süresi devam ediyorsa fatura ve garanti belgesini sakladığınızdan emin olun. Bu belgeler, alıcının güvenini artırır ve satış sürecini hızlandırır.

Alıcıyla güvenli iletişim kurun.

telefon satmak

Telefonunuzu satarken güvenlik, en önemli konulardan biri. Özellikle online platformlarda satış yapıyorsanız, dolandırıcılık riskine karşı dikkatli olmalısınız.

Alıcı ile kalabalık ve güvenli bir yerlerde buluşmayı tercih edin. Bunun yanı sıra nakit ödeme alacaksanız, parayı aldıktan sonra telefonu teslim edin. Havale ya da EFT gibi ödeme yöntemlerinde ise işlemin tamamlandığından emin olun.

Telefon satışı basit bir işlem gibi görünse de güvenliğinizi sağlamak için dikkatli olmalısınız.

Telefonunuzu satmadan önce yapmanız gerekenler listesi aslında düşündüğünüzden uzun olabilir.

telefon temizlemek

Bu adımları takip ettiğinizde hem güvenli bir satış gerçekleştirir hem de telefonunuzdan en iyi fiyatı alabilirsiniz. Verilerinizi yedekleyin, telefonunuzu sıfırlayın, temizleyin ve iyi bir fiyat belirleyerek sorunsuz bir satış süreci yaşayın.

Her detay önemli!

Kaynaklar: Apple, Mobile Klinik, NordVPN, Compare and Recycle, Sell Up

Telefonunuz hakkında daha fazlası için:


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER