Teknoloji

Teknoloji Devleri Neden Binlerce Çalışanı İşten Çıkarıyor?

Meta, Google, Amazon, Netflix, Microsoft, Tesla… Dünya devi teknoloji şirketleri arka arkaya binlerce çalışanlarını işten çıkarıyor. Sorumuz ise şu; dünyanın en büyük şirketleri arasında yer alan ve milyarlarca dolar kazanan bu şirketler neden çalışanlarını işsiz bırakıy

Teknoloji Devleri Neden Binlerce Çalışanı İşten Çıkarıyor?
23-01-2023 18:28

Dünyanın ÖZETİ| en büyük teknoloji şirketlerinden birinde, hiç de fena sayılmayacak bir pozisyonda ve gelirle çalıştığınızı hayal edin. Devir sizin devriniz, teknoloji devri. Üstelik çalıştığınız şirket her sene milyarlarca dolar gelir elde ettiğini açıklıyor, yani işler yolunda görünüyor. Kendinizi güvende hissedersiniz değil mi?

Ancak ne yazık ki geçtiğimiz birkaç ayda on binlerce teknoloji sektörü çalışanı için işler hiç de böyle gitmedi. Aklınıza 'dev teknoloji şirketi' dendiğinde gelebilecek neredeyse her şirket, binlerce çalışanını işten çıkardı. 

İşten çıkarmaların boyutu o kadar büyük ki, 2022 yılında teknoloji sektöründe işten çıkarma oranı bir önceki seneye kıyasla %649 arttı;

Üstelik pek çok uzman, bunun yalnızca bir başlangıç olduğunu ve 2023 yılında da işlerin benzer bir çizgide ilerleyeceğini; daha fazla işten çıkarma yaşanabileceğini söylüyor.

Bu göz korkutucu durumun nedenlerine geçmeden önce 'ne kadar insan işten çıkarılmış olabilir ki?' sorularına cevap olmasına adına kısaca şirketlere ve sayılara göz atalım;

Amazon - 18 bin+ çalışanMeta - 11 bin+ çalışanAlphabet (Google'ın çatı şirketi) - 12 bin+ çalışanMicrosoft - 11 bin+ çalışanXiaomi - 3 bin 500+ çalışanTwitter - 3 bin 700+ çalışanHP - 4 bin - 6 bin arasında çalışanCoinbase - 1200+ çalışanSnap - 1200+ çalışanSpotify - 600 çalışanNetflix - 450 çalışanTesla - ~10 bin (Tesla için henüz rakam belli değil ancak Musk geçtiğimiz Haziran ayında çalışanların %10'unun işten çıkarılması gerektiğini söylemişti. Bu da yaklaşık 10 bin kişiye denk geliyor)

Teknoloji sektöründe işten çıkarmaları derleyen layoffs.fyi'ye göre 2022 yılında 158 bin 951, 2023 yılına girdiğimizden beri ise 55 bin 970 çalışan işten çıkarıldı. Anlayacağınız üzere işten çıkarmalar sadece devlerde değil, sektörün bütününde yaşanıyor. Ancak tabii ki dev kadrolarıyla bu sayıların büyük çoğunluğunu yukarıda saydığımız devler karşılıyor.


Editor : Åžerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER