Teknoloji

Tartışmalarda Art Niyetli İnsanların Uyguladığı Taktikler

Günlük hayatımızın büyük bir kısmını oluşturan iletişim, her zaman sıkıntısız ve art niyetsiz olmayabiliyor. Art niyet, beraberinde çeşitli manipülasyon yöntemlerini getirebilir.

Tartışmalarda Art Niyetli İnsanların Uyguladığı Taktikler
20-03-2023 21:14

Hemen ÖZETİ| her sohbette ve tartışmada karşı tarafın, size kendi görüşlerini kabul ettirmek için çeşitli tartışma yöntemlerine veya yanılgılara başvuruyor olabileceğini hiç düşünmüş müydünüz?

Bu tartışma yöntemleri ve yanılgılar, günlük hayatınızda sandığınızdan da fazla sıklıkta kullanılıyor olabilirler. Sizler için bunlardan 10 tanesini derledik ve hepsini örnekleriyle açıkladık.

"Ad Hominem" ya da "Kişi Karalama Safsatası", tartışma esnasında kişinin şahsına saldırma taktiği.

Ad hominem

Bu yanılgıya başvuranlar, konuşulan mesele hakkında görüş belirtmek yerine karşı tarafın kişiliğini hedef alırlar. Böylelikle karşı tarafı haksız çıkardıklarını zannederler.

Halbuki bu durum sadece, bu yanılgıya başvuran tarafın geçerli bir argümanının kalmadığına işaret.

"Sen alt tarafı bir kaldırım mühendisisin! Sen kim oluyorsun da otomobilimi nasıl tamir edeceğimi öğretebiliyorsun?""Bu argüman hakkında yorum yapmayacağım. Bana bunu diyen, bizim en büyük düşmanımız! İnanmayın!"

"Tu Quoque" ya da "Ama sen de..." yanılgısı, birisinin kendi hatasını sizin hatanızı işaret ederek meşrulaştırmaya çalışması tutarsızlığı.