Yaşam

Tarih yeniden yazılıyor: Dünyanın ilk alfabesinin kime ait olduğu ortaya çıktı!

Johns Hopkins Üniversitesi arkeoloji ekibi Suriye'nin kuzeybatısındaki antik kent Tell Umm-el Marra'da dünyanın ilk alfabesini keşfetti. 4 bin 400 yıllık keşif sonrasında ise ilk alfabenin Mısırlılara ait olmadığı anlaşıldı.

Tarih yeniden yazılıyor: Dünyanın ilk alfabesinin kime ait olduğu ortaya çıktı!
25-11-2024 18:23

Suriye’nin ÖZETİ| kuzeybatısında yer alan Tell Umm- el Marra adındaki tarihi kentte M.Ö 2400 ila 4400 yıllarına dayanan dünyanın ilk alfabesi bulunmuştu. 

ALFABENİN KEŞFİ İLE İNSANLIK DEĞİŞTİ

Johns Hopkins Üniversitesi arkeoloji profesörü Glenn Schwartz parmak şeklindeki silindir üzerinde yazan yazılar hakkında tahminde bulunabileceklerini belirterek, eski dönemde yaşamış olan insanların alfabe yerine hiyeroglif yazısına daha çok güvendiklerin belirterek, ‘ Alfabetik yazının insanların yaşam biçimini değiştirdi, iletişim kurma ve düşünme biçimlerini değiştirdi’ diye ekledi. 

İlk alfabe

16 YIL SÜREN ÇALIŞMALAR SONUNDA KEŞFEDİLDİ

Arkeolog Schwartz 2004 yılında keşfedilen dünyanın ilk alfabesi hakkında ise, 'Bu yeni keşif, insanların yeni iletişim teknolojilerini çok daha erken ve hayal ettiğimizden farklı bir yerde denediklerini gösteriyor' diye ekledi.

Amsterdam Üniversitesi araştırmacıları ise Suriye sınırında bulunan antik Yakın Doğu’nun eski şehirlerinden olan Tell Umm-el Marra’da 16 yıl süren çalışmalar sonucunda bulunduğunu belirterek Erken Tunç Çağı’ndan kalma mezarlar, altın ve gümüş takılar, deforme olmamış çanak çömlekler bulundu. 

Ayrıca çanak çömleklerin üzerinde alfabetik yazılar yer alırken 60.000 yıl önce olduğu karbon-14 çalışmaları kapsamında netlik kazandı. 

Johns Hopkins Üniversitesi Glenn Schwartz ve ekibi

İLK ALFABENİN MISIRLILARA AİT OLMADIĞI KESİNLEŞTİ

Profesör Schwartz ise alfabenin keşfi ile ilgili olarak, 'Daha önce bilim insanları alfabenin MÖ 1900'den sonra Mısır'da veya civarında icat edildiğini düşünüyorlardı, ancak elimizdeki eserler daha eski ve haritanın farklı bir bölgesinden geliyor. Bu da alfabenin düşündüğümüzden tamamen farklı bir köken hikayesi olabileceğini gösteriyor' dedi.

Alfabenin geçmişine bakıldığında ise M.Ö 1900’lü yıllarda Mısır’da okuma yazma bilmeyen madencilerin çevrelerinde gördükleri maddelerden esinlenerek oluşturdukları yazılardan esinlenip Sami dili için harf oluşturdular.

M.Ö 1300 yılında Doğu Karadeniz bölgesi Levant’a yayıldı ve zamanla Latin ve Yunan alfabesine dönüştü. 

Mısır hiyeroglif yazısı

ALFABENİN GELİŞİMİ İNSANLIĞI DEMOKRTİKLEŞTİRDİ

Profesör Schwartz alfabenin ilk zamanlar öğrenilmesinin zor olduğunu belirterek, 'Çok karmaşık şekillerde kullanılan binlerce sembol vardı, bu da çok küçük bir grup insanın nasıl yazılacağını veya okunacağını öğrenebileceği anlamına geliyordu. Alfabenin icadıyla, teoride çok daha fazla sayıda insan okuma yazmayı öğrenebildi ve bu da nihayetinde yazının demokratikleşmesine yol açtı’ diye ekledi.

Alfabenin günümüzde Batı Avrupa’daki yazı sistemlerinin temelini oluşturduğunu belirten Profesör Schwartz alfabetik yazı sisteminin bilinenin aksine 500 yıl daha erken başladığını dair kesin kanıtları sundu.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER