Teknoloji

Tanker Dorseleri Neden Silindir Şeklindedir?

Sıvı taşıyan tankerleri ve bu tankerlerin hep silindirik yapıda olduğunu görmüşsünüzdür.  Bu içeriğimizde hem tankerlerin neden silindirik yapıda olduğuna hem de içerisindeki dalgakıran sisteminin ne işe yaradığına göz atıyoruz. Kısa bir ipucu; otobüste ayakta giderken tut

Tanker Dorseleri Neden Silindir Şeklindedir?
08-11-2022 09:29

Tankerler ÖZETİ| su, gaz veya çeşitli maddeler taşıyan araçlardır. Tanker adında aynı göreve sahip olan gemiler olsa da bugünkü odağımız karayollarındaki tankerler. Sıvı veya gaz taşıyan tüm tankerler ek üretim maliyetlerine rağmen silindirik yapıda üretiliyorlar. 

Tankerler en nihayetinde bir araçtır ve yollarda şerit içerisinde gidebilmelidirler. Dolayısıyla diğer tüm taşımacılık araçları gibi ince ve uzun yapıda olmalıdır. Aynı zamanda hem güvenlik hem de yönetmelikler gereği belirli yüksekliği geçemezler. Bu şartlar altında tankerler için en ideal şekil silindirdir. 

Silindir şeklinde olmasının en basit sebebiyle başlayalım: İçindeki sıvıyı tamemen boşaltmak.

tanker

Tankerin silindirik yapısı, boşaltma sırasında içerisindeki sıvıyı en alt seviyesinde bir çizgi halinde toplanmasını sağlar. Bu hat üzerindeki en ufak bir eğim de istenilen noktadaki vanaya içerisindeki tüm sıvıyı yönlendirebilir. 

Eğer tankerler konteyner şeklinde yapılsaydı kenar ve köşelerde kalacak sıvıya erişim mümkün olmayacaktı.

Silindirik yapının bir diğer avantajı, daha yüksek basınçta gaz depolayabilmek. 

Pressure Vessel

Tankerler sıvı dışında çeşitli gazları da yüksek basınçta taşımaktadırlar. İçerisinde basınç bulunan dairesel yapılar, yalnızca eksenel germe kuvvetine maruz kalırken, köşeli yapılar ek olarak bükülmeye de karşı koymaya çalışırlar. Bu yüzden dairesel yapılar basınca daha dayanıklıdır.

Aynı sebepten; basınçlı gazları depolamak konusunda küre şekli, silindirden üstün olsa da, küre şeklinde tankerler yukarıda bahsettiğimiz nedenlerden dolayı pek uygulanabilir değiller.   

Peki nedir bu dalgakıranlar ve ayakta seyahat ederken tutunmamızla ne ilgisi var?