Teknoloji

Suudi Arabistan'ın Mega Projesi The Line

Düşünün ki bir şehirde yaşıyorsunuz ve günlük ihtiyaçlarınıza yürüyerek ulaşabiliyor, sıfır karbon emisyonlu bir çevrede yaşıyorsunuz. Otomobil yok, trafik sıkışıklığı yok, hava kirliliği yok. Bu hayal gibi görünen yaşam tarzı The Line’ı bu içerikte anlatacağız.

Suudi Arabistan'ın Mega Projesi The Line
21-06-2024 17:43

Geleceği ÖZETİ| tasvir eden filmlerden fırlamış gibi görünen sürdürülebilirlik odaklı, yenilikçi ve teknolojik yaşam tarzı Suudi Arabistan'ın çölünde gerçeğe dönüşmek üzere.

Ülkenin 2030 vizyonu kapsamına geliştirilen NEOM projesi kapsamında tasarlanan “The Line” (Çizgi) fütüristik bir tasarımı ve sürdürülebilirlik odaklı vizyonuyla oldukça dikkat çekici bir proje.

The Line isimli bu mega proje aslında 170 kilometre uzunluğunda bir doğrusal şehir!

the line

Geleneksel şehir anlayışını kökten değiştirecek ve sürdürülebilir bir yaşam tarzını destekleyecek bir şehir olarak tasarlanan bu projenin, sıfır karbon emisyonu hedefiyle inşa edilmesi ve tamamen yenilenebilir enerji kaynaklarıyla desteklenmesi hedefleniyor.

Oldukça yenilikçi bir perspektifle, şehirde otomobiller yerine otonom taşıma sistemlerinin kullanılması ve yaşayanların günlük ihtiyaçlarına yürüme mesafesinde erişebilmesini sağlamak amaçlanıyor.

Bu sayede şehirde hem çevreye verilen zararı azaltmak hem de  yaşayan herkesin yaşam kalitesini arttırmak isteniyor.

Doğayla iç içe bir tasarımı barındırmasına ek olarak teknoloji ve yeniliğin merkezi olması hedefleniyor.

the line

Doğal ekosistemlerle uyumlu bir şekilde inşa edilecek olan bu doğrusal dev şehirde yeşil alanlar, parklar ve doğal koruma alanları olması planlanıyor.

Buna ek olarak şehirde, yapay zekâ, robotik ve ileri teknoloji ürünlerinin günlük yaşamın bir parçası olması planlanıyor.

Bu sebeple, akıllı evler, otonom taşıma sistemleri ve yüksek hızlı internet bağlantıları gibi modern yaşamın gereksinimlerini karşılayan altyapıların The Line'da standart olarak sunulması ve yüksek teknolojili yenilikçi bir şehir inşa edilmesi planlanıyor.

Son olarak, sahip olduğu imkânlarla ülkenin ekonomik ve sosyal dönüşümüne de önemli katkılar sağlaması beklenen bu projenin aynı zamanda sunduğu yenilikçi olanaklarla bir iş ve ticaret merkezi olması da bekleniyor.

Özetle, 170 kilometre uzunluğunda bir çizgi şeklinde inşa edilen bu proje Suudi Arabistan’ın yenilikçi dönüşüme verdiği önemi gözler önüne seriyor ve geleceğin şehirlerine dair beklentileri yeniden tanımlıyor

Kaynak: Neom

İlginç yapılarla ilgili ilginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER