Teknoloji

Sürücüsüz taksi, Kamala Harris'in yolunu kesti!

ABD Başkan adayı Kamala Harris konvoyu San Francisco'da sürücüz taksi nedeniyle durdu. İşte sürücüsüz taksi hizmetleri ceza almıyor mu?

Sürücüsüz taksi, Kamala Harris'in yolunu kesti!
30-09-2024 17:32

Sürücüsüz ÖZETİ| otomobil teknolojisi gittikçe yaygınlaşmaya başladı. Çin'de başlayan ABD'de Waymo gibi girişimlerle devam eden robotaksi hizmeti, skandallarla da karşımıza çıkıyor. ABD Demokrat Parti Başkan adayı Kamala Harris ve konvoyu San Francisco'da sürücüsüz taksi hizmeti (robotaksi) nedeniyle durmak zorunda kaldı. Bu skandal sonrası sürücüsüz taksi hizmeti ile alakalı bazı gerçekler de karşımıza çıktı.

Sürücüsüz taksi hizmeti (robotaksi) kaza yapıp trafik cezası almıyor mu?

Sürücüsüz taksi hizmeti şu ana kadar alışı olmadığımız bir hizmet. Hali hazırda Türkiye'de olmayan bu hizmet, ABD, Çin ve bazı Avrupa ülkelerinde karşımıza çıkıyor. Sürücüsüz taksi hizmeti oldukça keyifli gibi görünse de bazı sorunlar ve kaza ile de karşımıza çıkıyor.

Sürücüsüz taksi hizmetinin yaşattığı sorunlardan birini de ABD Başkan adayı Kamala Harris yaşadı. San Fransisco'da Harris'in konvoyu başkan adayını oteline götürmek için hareket halindeydi. Waymo şirketine ait bir robotaksi ise u dönüşü yaparken bir anda yolun ortasında durdu. Tüm trafiği kitleyen ve Harris'in konvoyunu da engelleyen robotaksi, polisin müdahalesiyle yoldan çekildi.

sürücüsüz taksi kaza, sürücüsüz taksi kamala harris, robotaksi, sürücüsüz taksi ceza

Ancak ilginç olan durum ise sürücüsüz taksi hizmetine trafik cezası kesmenin yasal olarak mümkün olmaması. Waymo araçları dışında ABD'de hizmet veren başka sürücüsüz taksi hizmetleri de mevcut. Bunlardan bir tanesi olan Cruise, yine San Francisco'da yaya geçidinde bir yaya ezilmesine neden oldu.

Elektrikli otomobili evde şarj ederken dikkat!

Elektrikli otomobili evde şarj ederken dikkat!

Elektrikli otomobil şarjı sırasında yangın çıkabilir mi? Avustralya'da elektrikli otomobil evde şarj olurken alev aldı ve yangına neden oldu

Trafik cezası almasa da bu kaza sonrası sürücüsüz taksi şirketi Cruise San Francisco'da araç lisansını kaybetti. Waymo ise daha önce yine yolda kaldı ve bir ambulansın acil mücadeleye gitmesine engel oldu. Bu tür durumlarda ceza almayan sürücüsüz taksi hizmetleri için ise geçtiğimiz Cuma günü ABD'de bir yasa tasarısı gündeme geldi.

Bu anlamda 2026 yılından itibaren sürücüsüz taksi hizmetinden kaynaklı kazalardan şirketler sorumlu olacak. Yasa yürürlüğe girdiğinde ise Polis memurları artık sürücüsüz taksi hizmetinin trafik ihlallerinde ceza kesme yetkisine sahip olacak.

Şu an için ise polis Waymo gibi şirketlere trafik cezası kesemese de olayla ilgili raporları Waymo şirketine iletiyor. Şirketin ise bu raporları Motorlu Taşıtlar Dairesi'ne iletmesi gerekiyor. Yeterince fazla olumsuz rapor gelirse Waymo'da Cruise gibi San Francisco'da lisansını yitirecek.

Sizce sürücüsüz otomobiller ve taksiler şu an için tehlikeli mi? Peki sürücüsüz taksi hizmetleri sizce ceza almalı mı? Yorumlarınızı beklliyoruz.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER