Teknoloji

Süpernova Ne Kadar Yakından Patlarsa Dünya'ya Zarar Verir?

Evrenin en büyük yıkıcı güçlerinden olan süpernovalardan kaçmak için onlarca ışık yılı uzaklıkta olmak bile bazen yetersiz kalabiliyor. Peki bir süpernova hangi uzaklıkta patlarsa Dünya'ya zarar verir?

Süpernova Ne Kadar Yakından Patlarsa Dünya'ya Zarar Verir?
25-12-2022 20:23

Evrenimizdeki ÖZETİ| en görkemli olaylardan biri olan süpernova patlamaları, uzayla ilgilenen hemen hemen herkesin ilgisini çekmiştir. Bu devasa patlamalar, etrafındaki her şeyi yok edecek kadar güçlüdürler. Etrafımızda sayısız yıldız olduğunu düşünürsek böyle bir final vermelerinin biz insanlar için nasıl etkileri olacağını hep düşünmüşümdür. 

Öncelikle bir yıldızın süpernova olmasını sağlayacak iki yol bulunuyor. Bunlardan ilki bizim Güneş'imizden çok daha büyük bir kütleye sahip olan ve diğer yıldızlara göre çok daha kısa ömürleri olan yıldızlardır. Bunlarla birlikte ikili yıldız sisteminde yer alan beyaz cüceler de süpernova yaratabilirler.

Dünya'mızın bir süpernovadan korunması için güvenli mesafe ne?

Midjourney'de üretilmiştir. .via-text { background-color: rgb(0,0,0); /* Fallback color */ background-color: rgba(0,0,0, 0.4); /* Black w/opacity/see-through */ color: white; font-weight: 300; font-size: 0.75em; position: absolute; bottom: 0%; right: 0; z-index: 2; padding: 5px !important; text-align: left; }

NASA'ya göre Dünya'nın bir süpernovanın zararlı etkilerinden kaçınması için gerekli mesafe 50 ışık yılı. Elbette 50 ışık yılının üzerindeki mesafelerde de Dünya'yı etkileyecek bazı olumsuz etkiler bulunuyor ancak bu mesafeden yakın bir süpernova patlamasından sağ kurtulmamız pek mümkün değilmiş gibi görünüyor. 

Örneğin Dünya'dan yaklaşık 25 ışık yılı uzaklıkta bir süpernova meydana gelirse gezegenimiz tüm atmosferini kaybeder ve bildiğimiz yaşam yok olur. Hemen bu noktada içinizi rahatlatalım: Dünya'nın yakınında böyle bir patlamaya neden olacak yıldız bulunmuyor.

50 yıl arayla sadece 1 yıldız Samanyolu Galaksisi'nde süpernovaya dönüşerek patlıyor.