Teknoloji

Sultan Papağanları Hakkında Bilimsel Gerçekler

Hem dünyada hem de ülkemizde en sevilen kuş türlerinden bir tanesi olan sultan papağanını hepimiz çilliye benzeyen kırmızı yanakları ve her an ortamlara girmeye hazır gibi duran saçları ile tanıyoruz. Bu canlılar aynı zamanda son derece zeki ve arkadaş canlısıdır. Doğada hala

Sultan Papağanları Hakkında Bilimsel Gerçekler
09-08-2022 22:58

Evcil ÖZETİ| kuş denilince pek çok kişinin aklına ilk olarak muhabbet kuşları gelecektir. Eğer biraz daha büyük bir kuş isterseniz siyah gagalı, kocaman papağanları da düşünebilirsiniz. Ancak biraz büyük olsun ama çok da olmasın derseniz karşınıza çıkan seçenek sultan papağanı olacaktır. Sultan papağanları, muhabbet kuşları ile büyük papağan karışımı bir görünüme, çilli gibi görünen yanaklara ve dik sarı saçlara sahiptir.

Hem dünyada hem de ülkemizde en sevilen evcil kuş türlerinden bir tanesi olan sultan papağanının bu kadar popüler olmasının tek nedeni dış görünüşü değil. Bu canlılar aynı zamanda son derece zekidir, çocuklarla ve diğer evcil hayvanlarla çok iyi anlaşırlar. Yani böyle bir canlıyı evinize aldığınız zaman ailenize yeni bir birey eklemiş olursunuz. Gelin sultan papağanı hakkında bazı bilimsel gerçeklere yakından bakalım.

Sultan papağanı hakkında bilimsel gerçekler:Sultan papağanı yüzlerce yıl önce Avustralya'da keşfedildiSultan papağanı çok uzun zaman yaşayabilirBu küçük canlılar ormanda on kaplan gücündedirBaba gibi babaGece yatmak, sabah kalkmak bilmezSultan papağanı ıslık çalarak harikalar yaratabilirSultan papağanlarının pek çok farklı renk versiyonu vardırEğer bir sultan papağanı besliyorsanız düzenli veteriner kontrollerini ihmal etmeyin

sultan papağanı

Sultan papağanı yüzlerce yıl önce Avustralya'da keşfedildi:

Kakadugiller ailesine ait bir canlı türü olan sultan papağanının anavatanı, bugün beslediğimiz pek çok evcil kuş gibi Avustralya’dır. Renkleri nedeniyle İngilizce Cockatiel olarak adlandırılan bu canlılar ilk kez 1770’li yıllarda keşfedildiler. Avustralya kıtasının keşfedilmesi sonrası bölgeye akın eden Avrupalılar, evlerine döndükleri zaman yanlarında bolca altın ve kafesler dolusu sultan papağanı vardı. Zaman içinde sevilmiş ve dünyanın farklı noktalarına buradan yayılmıştır.

Sultan papağanı çok uzun zaman yaşayabilir:

Doğada yaşam süresi elbette değişiklik gösterebilir ancak evcil bir sultan papağanının ortalama ömrü 15 yıldır. Bu canlılar kediler ve köpekler gibi son derece hassas bir bakıma ihtiyaç duyarlar. Eğer uygun bir çevrede doğru beslenirse ve tüm ihtiyaçları zamanında karşılanırsa 25 yıl ve hatta daha fazla yaşayan sultan papağanları olduğu görülmüştür.

sultan papağanları

Bu küçük canlılar ormanda on kaplan gücündedir:

Bugün Avustralya bozkırlarına kısa bir seyahat yaparsanız en kurak bölgelerde bile sürüler halinde gezen sultan papağanları ile karşılaşabilirsiniz. Sürü halinde büyük su kütleleri aramak için uzun mesafeleri rahatlıkla aşabilirler. Ufak tohumlar ve taze dallar bularak uzun süre hayatta kalabilirler. Bu açıdan baktığımız zaman sultan papağanlarının son derece sosyal hayvanlar olduklarını söyleyebiliriz. Bu nedenle eğer onunla sık sık vakit geçirmeyecekseniz ve uzun süre tek başına bırakacaksanız çift olarak beslemeniz çok daha doğru olacaktır.

Baba gibi baba:

Sultan papağanları hakkında en ilginç bilgilerden bir tanesi ise erkeklerin son derece başarılı babalar olmalarıdır. Kuluçka ve yeni doğan bakımı süreçleri annenin kontrolündedir. Baba ise bu süre boyunca yanlarından bir an olsun ayrılmaz. Ailenin güvenliğini sağlamak onun görevidir. Çocuklarıyla vakit geçirmeyi sever. Daha da önemlisi kendisinden kat be kat büyük yırtıcılar yuvaya saldırmaya çalıştığında bir canavara dönüşür ve ailesini kanının son damlasına kadar korur.

sultan papağanı

Gece yatmak, sabah kalkmak bilmez:

Kümes hayvanı da olsa vahşi doğada süzülen bir yırtıcı da olsa tüm kuşların belirli bir uyku düzeni vardır. Hava karardığı zaman uyur, günün ilk ışıklarıyla birlikte uyanırlar. Sultan papağanı için ise bu durum biraz farklı. Sultan papağanı uyuyor, hem de çok uyuyor. Bazılarının günde 14 saate kadar uyuduğu görülmüştür. Bu yüzden çok fazla uyuyan bir sultan papağanınız varsa endişe etmeyin, bırakın uykusunu alsın.

Sultan papağanı ıslık çalarak harikalar yaratabilir:

Vahşi doğadaki pek çok canlı gibi sultan papağanlarında da ilgi çekmeye çalışan erkeklerdir. Bu ilgiyi konuşarak çekmeye çalışırlar. Özellikle çiftleşme döneminde bu sesler oldukça etkileyici olabilir. Normal dönemde evcil bir sultan papağanı da ıslık çalar. Konuşabilirler ancak asıl usta oldukları alan ıslık çalmaktır. Hatta bazı sultan papağanları sık sık aynı şarkıyı dinlerlerse bu melodiyi ıslıkla başarılı bir şekilde çalabilirler. İyi bir eğitimle kendinize küçük bir koro oluşturabilirsiniz.

sultan papağanı

Sultan papağanlarının pek çok farklı renk versiyonu vardır:

Sultan papağanı denilince herkesin aklına ilk olarak sarı saçlı ve kırmızı yanaklı olan versiyon geliyor. Ancak bu canlıların daha pek çok farklı renk versiyonu vardır. Farklı renk versiyonları çiftleştikçe ortaya çok daha farklı varyasyonlar çıkmaktadır. Bunlar arasında gri renkliler, kırmızı gözlüler, koyu ayaklılar ve hatta pembe renkliler vardır. Doğada elbette bu kadar çok versiyon yok ancak evcil olarak beslenip de farklı varyasyonlar birleşip yavruladıkça renkler gerçek bir cümbüşe dönüşmektedir.

Eğer bir sultan papağanı besliyorsanız düzenli veteriner kontrollerini ihmal etmeyin:

Sultan papağanlarının en az kediler ve köpekler kadar iyi bakılması gerektiğini söylemiştik. Bu bakım yalnızca onu iyi beslemek değil, aynı zamanda düzenli olarak da veterinere götürmektedir. Sultan papağanları ve diğer kuş türleri yaşlandıkça böbrek yetmezliği, atardamar sertliği, artrit gibi hastalıklar geliştirmeye başlarlar. Geç fark edilirse maalesef sonu kötü olabilir. Bu nedenle sultan papağanları düzenli olarak veteriner kontrolüne götürülmeli ve kan testi, röntgen gibi kontrollerden geçirilmelidirler.

Sevimli görünüşleri ve son derece zeki hareketleriyle hem dünyada hem de ülkemizde en sevilen evcil kuş türlerinden bir tanesi olan sultan papağanları hakkındaki bilimsel gerçeklerden bahsederek bu canlıları daha yakından tanımaya çalıştık. Sultan papağanlarını seviyor musunuz? Düşüncelerinizi yorumlarda paylaşabilirsiniz.

www.idrak34.com


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER